*Nettavisen* Nyheter.

Vil utrede å slå sammen Oslo og Akershus

Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

- Vi ønsker å starte der behovet er størst, sier Ap-nestleder Helga Pedersen.

05.02.13 21:25

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet foreslår å utrede sammenslåing av Oslo og Akershus i programforslaget de presenterer i neste uke.

I programforslaget blir behovet for å endre den «administrative inndeling i hovedstadsområdet» spesielt nevnt, skriver Kommunal Rapport.

- I Oslo og Akershus vil det være behov for 300.000 nye boliger innen 2040. Med en så sterk befolkningsvekst er det nødvendig med et sømløst transportsystem og en samordnet arealpolitikk over kommunegrensene. Da er det ikke sikkert at det er riktig å vente på at alle kommunene skal være for en slik beslutning, før fylkene eventuelt blir slått sammen, sier programkomiteens leder og Ap-nestleder Helga Pedersen.

Aps nye strategi er å starte med å endre kommunestrukturen i storbyområder hvor mange ønsker sammenslåing. Pedersen nevner Stavanger som et annet konkret eksempel.

- Vi mener det er et behov for å endre kommunestrukturen mange steder, men ønsker å starte der behovet og ønsket er størst, i storbyregioner som Oslo og Stavanger. Endringer i kommunestrukturen må skje i dialog med kommunene, men ikke slik at enkeltkommuner kan hindre et regionalt behov for sammenslåing, sier Pedersen.

- Det er Stortinget som har ansvaret for at vi har en rasjonell kommunestruktur, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.