RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil utvide DNA-registeret

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Riksadvokaten mener tiden er inne for å senke terskelen for DNA-registrering av kriminelle.

JUSTISDEPARTEMENTET (Nettavisen): Fredag innkalte justisminister Knut Storberget riksadvokaten, representanter for Politidirektoratet, Kripos og Oslo Politidistrikt for å diskutere den siste tidens overfallsvoldtekter i Oslo.

På pressekonferansen etter møtet presenterte Storberget og de andre polititoppene punktene for hva som ble drøftet på møtet.

Blant punktene, og kanskje det mest kontroversielle, var DNA-registeret.

Vil senke terskelen
Her diskuterte de muligheten for å utvide DNA-registeret. Slik det er i dag, blir man DNA-registrert dersom man har fått en dom på 60 dager med ubetinget fengsel eller mer.

- Nå er tiden er inne for å vurdere å senke terskelen for når vi kan registrere DNA. De sin begår alvorlig kriminalitet, har ofte også mindre alvorlig kriminalitet på samvittigheten tidligere, og med en lavere terskel for registrering er sjansen for å finne vedkommende i DNA-registeret større, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Riksadvokaten påpeker samtidig at det er viktig at overfallsvoldtekter får en rask etterforskning.

- Dersom man ikke finner bevis tidlig, så blir etterforskning vanskelig, sier Busch.

- Går til voldtektsmottaket!
Leder for vold og sedlighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde oppfordrer kvinner som har blitt utsatt for overfallsvoldtektsforsøk å gå til voldtektsmottakene.

- For å få til en høyere oppklaringsprosent, er det viktig at også disse kvinnene går til voldtektsmottakene, og senere vurdere og melde seg til politiet, sier Rohde.

- Undersøkelser fra disse kvinnene, blant annet å innhente DNA, kan bidra til å ta overfallsvoldtektsmenn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere