RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil videoovervåke bussene

Sist oppdatert:
Etter flere tilfeller av vold mot bussjåfører innfører busselskapet Connex videoovervåking av alle bussene på Nesodden.

Det skal monteres tre overvåkingskameraer i hver av de 27 bussene som brukes på Nesodden. Connex går til dette skrittet etter at flere sjåfører er blitt overfalt av fulle passasjerer, samt problemer med hærverk og sniking, skriver Akershus Amtstidende.

Overfalt
Foranledningen for innføringen av overvåkingen er to tilfeller av regelrette overfall av sjåførene.

- Det er særlig på de sene avgangene fra Tangen brygge at vi har hatt problemer. To sjåfører har blitt utsatt for vold fra passasjerer, en av dem tok strupetak på sjåføren, forteller daglig leder av Connex Buss Nesodden, Helge G. Ruud, til NTB.

Begge episodene der sjåførene ble angrepet finnes på video, ettersom noen av bussene har testet ut overvåkingssystemet. Nå får samtlige busser montert kameraer.

- Begge disse videoene er blitt overlatt til politiet, og sakene blir selvsagt anmeldt, forteller Ruud. Opptakene lagres på disketter, og skulle noe skje på avgangene, vil opptakene bli sjekket for å kunne identifisere og anmelde bråkmakere.

Redde passasjerer
- På videoen der en passasjer tar strupetak på sjåføren, kan vi tydelig se redde passasjerer som gjemmer seg bak stolene, sier Ruud. Det er derfor både for å beskytte passasjerer og ansatte at Connex går til dette skrittet.

- Vi har prøvd overvåking med kamera både i Bærum, Sande og Stavanger og har hatt fantastisk gode resultater, sier Ruud, som likevel er lei seg for at selskapet må gå til anskaffelse av slikt utstyr. I tillegg til installering av videokameraer bruker selskapet nå også dobbel bemanning på problemavgangene, og har både uniformert personell og sivile om bord som en ekstra sikkerhet.

Også når det gjelder hærverk, sliter busselskapet. Årlig koster ramponering av bussene selskapets avdeling på Nesodden over en halv million kroner.

Connex frykter ikke at passasjerene skal reagere negativt på videoovervåkingen.

- Erfaringene og de konkrete tilbakemeldingene vi har fått fra Bærum og Sande er at folk føler seg tryggere, sier Helge G. Ruud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere