Vil videoovervåke fangene

Innsatte i politiarresten må heretter leve med videoovervåking og avlytting 24 timer i døgnet. Datatilsynet er ikke spurt, og er kritiske til utviklingen.

01.02.06 07:53

Etter instruks fra Politidirektoratet skal alle politidistrikt i Norge installere overvåkingsutstyr i cellene. Bakgrunnen er 38 dødsfall blant varetektsfanger i løpet av en tiårsperiode. Med overvåking, håper politiledelsen selvmord og forsøk på dette vil oppdages raskere.

Hordaland politidistrikt har nå innhentet anbud fra flere som kan levere overvåkingsutstyr. Ifølge visepolitimester John Reidar Nilsen skal både kamerraovervåking og toveis kommunikasjonsutstyr installeres i cellene i Bergen i løpet av kort tid, skriver Bergensavisen.

En rekke forsvarsadvokater mener overvåkingen er et brudd på privatlivets fred, og får i alle fall et stykke på vei støtte fra Datatilsynet, som ikke er kontaktet i forbindelse med overvåkingsplanene. Tilsynet forstår motivet som ligger bak beslutningen, men er likevel kritisk.

- Det er et massivt ingrep som innebærer at kameraene står rettet mot de innsatte hele tiden, sier jurist Guro Slettemark i Datatilsynet til BA.

Datatilsynet frykter også at overvåkingen vil erstatte den menneskelige kontrollen arrestforvalterne foretar i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.