*Nettavisen* Nyheter.

Vil vrake Jan Petersen

Jan Petersen kan bli vraket fra toppen av stortingsvalglisten til Høyre i Akershus.

27.09.04 22:32

TV 2 Nyhetene har snakket med de fleste lokallagslederne i Akershus Høyre. Bare fem ønsker Petersen på toppen av sin liste. Flere lag ønsker å skyve ham ned til 3. eller 4. plass.

Jan Petersen har vært i toppolitikken lenge. Da han i vår gikk av som leder i Høyre var det ti år siden han overtok formannsklubba i partiet etter Kaci Kullman Five. Men nå er ikke Petersen lenger noe opplagt førstevalg for partifellene i Akershus.

- Trenger avløsning
Et av lokallagene som ikke har Petersen med på sitt listeforslag er Vestby Høyre.

- Vi synes at Jan Petersen har gjort en kjempejobb for partiet. Han har vært utenriksminister med predikat, og han trenger kanskje en avløsning, sier Kari Fangel til TV 2 Nyhetene.

Hun er organisastorisk nestleder i lokallaget til Høyre i Vestby. Heller ikke Nesodden Høyre har Petersen med i sitt listeforslag, mens flere andre lokallag skyver ham nedover på listeforslagene sine.

Foryngelse viktig
Bærum er et av mange lokallag som mener Petersen bør få en såkalt sikker plass på Stortingsvalglista, men foretrekker partiets nyvalgte nestleder Jan Tore Sanner på topp.

- Med Jan Tore Sanner på topp får vi en viss foryngelse, sier Lisbeth Hammer Krogh, som er leder i Bærum Høyre.

Også Nils Åge Jegstad, leder i Akershus Høyre, er foreslått fremfor Petersen av mange av lokallagene.

Ut av lista?
TV 2 er kjent med at Petersen skal skal ha bedt om førsteplassen da han sa ja til gjenvalg. Men nå ønsker flere av lokallagene å vrake ham.

- Jeg regner jo med at andre kommuner også ser verdien av å få representanter fra sine egne kommuner, og vi styrker den kommunale profilen på Tinget, sier Kari Fangel.

- Men når Jan Petersen har gjort så mye for partiet, er det ikke naturlig å gi ham en plass?

- Jeg vet ikke hvor naturlig det er. Det er et spørsmål om demokrati. Da blir det slik som vi på grasrota ønsker det, og det får bli resultatet, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.