Gå til sidens hovedinnhold

Vil vurdere EU-medlemskap

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier han vil vurdere å si ja til EU-medlemskap dersom det blir mulig å ikke være med i alle unionens sektorer.

Bondevik ser for seg at integrasjonen kan bli av en lavere grad enn mange frykter når EU utvider til å inkludere 25 medlemsland.

Ser interessante perspektiver

- Derfor reiste jeg spørsmålet om man med dette kan være medlem av EU uten å delta i alle dimensjoner. Vi ser det allerede, at noen er utenfor Schengen, andre utenfor det monetære samarbeidet i ØMU, og jeg synes det åpner interessante perspektiver som jeg ønsker mer erfaring med, sier Bondevik til Aftenposten.

Uttalelsene kom under en tale til et tysk og europeisk publikum under en prisutdeling i Berlin.

- Åpner for ny debatt

Ja-general Svein Roald Hansen sier statsministeren har tatt et nytt skritt i retning av å bli EU-tilhenger.

Han mener Bondeviks uttalelser bekrefter at vi må ta en ny diskusjon om EU når de utvider, og at det påvirker Norges situasjon, melder NTB.

Utvidelsen har stor betydning

Arbeiderpartiets leder, Jens Stoltenberg, er positiv til Bondeviks uttalelser i Berlin:

- Det er gledelig at Bondevik nå har en mer åpen holdning til å diskutere EU, sier Stoltenberg til NTB.

- Arbeiderpartiet har jo tatt til orde for en slik debatt, og vi har satt ned en egen gruppe ledet av Bjarne Håkon Hanssen, som skal legge til rette for en slik diskusjon. De har ikke konkludert, men når EU utvides fra 15 til 25 land er det klart at det har betydning for Norge, Europas skjebne er Norges skjebne, sier han.

Stoltenberg mener at når EU utvides til 25 medlemsland er det åpenbart at organisasjonen kommer til å bli et EU med ulik takt.

- Ulike land kommer til å ha ulike tilknytningsformer, det ser vi allerede i dag, sier Stoltenberg, og mener at denne debatten for velgernes del er viktig å ta før stortingsvalget i 2005.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar