RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville gi seg i forrige uke

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Sist oppdatert:
Åslaug Haga ville gi seg som olje- og energiminister allerede for en uke siden.

Det bekrefter sentrale kilder i Senterpartiet og regjeringsapparatet overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Torsdag proklamerte Haga at hun går av som både minister og Sp-leder med øyeblikkelig virkning. Dårlig helse på grunn av høyt blodtrykk var begrunnelsen.

I over en uke har hun vært utsatt for en voldsomt mediepress, som følge av manglende tillatelser ved hytta på Vestlandet og stabburet på gården i Ås. Stabburet har i flere omganger vært utleid som hybel, og det har blitt stilt spørsmålstegn ved om hun og mannen har betalt skatt for leieinntektene.

VG og Dagbladet
Det var VG som tirsdag i forrige uke avslørte at brygga ved hytta var ulovlig bygd, og dagen etter kunne Dagbladet fortelle om kritikkverdige forhold rundt stabburet på gården til Haga. Etter to dager med knallhardt mediekjør skal Haga ha uttrykt ønske om å gå av som statsråd, men sentrale folk i Senterpartiet og regjeringen oppfordret henne til å ta opp kampen mot pressen og opposisjonen på Stortinget. Det forklarer Hagas krasse kritikk av pressen på pressekonferansen forrige torsdag.

Lørdag ble Haga sykemeldt på grunn av høyt blodtrykk, og i løpet av helgen hadde hun samtaler med både statsministeren og sentrale folk i Senterpartiet. Tirsdag tok Haga så den endelige beslutningen om å trekke seg, og torsdag kom altså svaret.

Navarsete kommer
Det knytter seg stor spenning til hvordan Senterpartiet nå vil organisere ledelsen og kommandolinjene i regjeringen. Som følge av at Åslaug Haga har trukket seg som partileder, har parlamentarisk leder Lars Peder Brekk rykket opp som fungerende Sp-leder. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete er valgt som andre nestleder og rykker nå opp som andre nestleder.

Navarsete er storfavoritt til å bli ny Sp-leder på landsmøtet i mars. Det snakkes nå åpent om muligheten for å arrangere et ekstraordinært landsmøte til høsten for bare å velge ny leder. Etter det ANB forstår, er det mer nærliggende å framskynde det ordinære landsmøtet til januar, slik at både ny ledelse og nytt partiprogram kan vedtas samtidig som planlagt.

Det ligger i kortene at Liv Signe Navarsete allerede nå får en framskutt posisjon som Senterpartiets representant i regjeringens såkalte underutvalg. Her skal hun sitte sammen med de andre partilederne – statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV). (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere