Gå til sidens hovedinnhold

Ville henrette politijurist

43-åringen gikk med kniv på Oslo tinghus og truet også med å drepe en kvinnelig politiadvokat.

43-åringen er nå tiltalt for flere tilfeller trusler og må i neste uke møte i Oslo tingrett.

De alvorligste forholdene går på å ha truet en kvinnelig politiadvokat, samt en rettspsykiatrisk psykolog. I perioden september 2004 og frem til oktober samme år truet han flere ganger en kvinnelig politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

Bakgrunnen for truslene var at politiadvokaten hadde hatt tidligere straffesaker mot mannen, som til slutt ble trukket.

Tiltalte ville ha sakene inn for domstolen. Han truet blant annet med å «henrette alle som hadde med sakene hans å gjøre».I tillegg truet han med å drepe den kvinnelige politiadvokaten.

Kalte sakkyndig «homosvin»
I samme periode ringte han opp en rettspsykiatrisk sakkyndig og kalte ham «homosvin» og «søppel», samtidig som han uttalte at «hvis du ikke gjenopptar saken, skal jeg drepe deg.» Mannen er også tiltalt for å ha ringt Oslo tinghus og uttalt at han skulle «brenne ned tinghuset og skyte alle nordmenn.»

Ved et tilfelle oppsøkte mannen også Oslo tinghus med en kniv. Ifølge aktor i saken, politiadvokat Sjak R. Haaheim, har den tiltalte mannen erkjent de fleste forholdene.

Har erkjent
- Han har i det vesentlige erkjent forholdene i avhør, sier Haaheim til TV 2 Nettavisen.

I forbindelse med rettssaken er det oppnevnt sakkyndige som vil vurdere hvorvidt vedkommende er strafferettslig tilregnelig.

- Men generelt sett skal det mye til for ikke å være straffrettslig tilregnelig, sier Haaheim.

Truet jurist
Denne saken er den andre på kort tid som er oppe for Oslo tingrett der en politiadvokat blir truet. I mars møtte en 42-åring i Oslo tingrett tiltalt for trusler og fornærmelse mot politiadvokat Selma Ilyas .

Ilyas ble i 2001 den første politijuristen i Norge med minoritetsbakgrunn og ble i forbindelse med en rettssak truet og sjikanert.

- Jeg ser på henne på samme måte som Hitler så på jødene, skal mannen ha sagt til dommeren mens han pekte på politiadvokat Ilyas

Politiadvokat Haaheim sier det er svært viktig å forfølge disse sakene.

- Det er grunn til å se svært alvorig på alle anslag på aktører innefor rettsvesenet, enten det gjelder vitner, politiadvokater eller dommere, fordi dette er et angrep på en grunnstein i demokratiet, sier Haaheim.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken