Gå til sidens hovedinnhold

- Ville ikke leve uten henne

BERGEN TINGRETT (TV 2 Nettavisen): - Jeg ville ikke leve uten henne. Slik forklarte 45-åringen hvorfor han forsøkte å ta sitt eget liv, en uke før han drepte samboeren med kniv.

45-åringen er tiltalt for å ha drept sin 35 år gammel samboer med kniv natt til 20. januar i år. Han hevder han ikke husker noe av det som skjedde, og nekter straffskyld.

AMK
Tiltalte ringte selv nødnummeret natt til 20. januar og fortalte hva som hadde skjedd. I retten mandag fikk han gråtende høre et opptak fra dette. I opptaket høres en fortvilet tiltalt, som ber ambulansen skynde seg.

«Vær så snill, skynd dere», sier tiltalte gjentatte ganger i samtalen. «Det er eg som har gjort det». «Jeg kjenner ingen puls. Skynd dere», sier han gråtende mens han snakker med kvinnen på AMK-sentralen.

Aktor pekte etter avspillingen på at tiltalte i samtalen klarte å gjøre rede for hvem han var, navnet på avdøde, fødselsdato, at han hadde knivstukket henne og tatt ut igjen kniven, at han ikke fant puls, og at han forsøkte gjenoppliving. Samtidig sier han i avhør, og i retten, at han ikke husker stort av det som skjedde.

- Fortrenger du, eller husker du ikke?
- Jeg fortrenger ingenting bevisst. I ti måneder har jeg forsøkt å finne ut hva som skjedde. Jeg får hjelp av psykolog fem timer i uka for å forsøke å finne ut av det, uten at vi har kommet av flekken, sa tiltalte.

Overdose
En uke før drapet, kranglet de to. Resultatet ble at han ble bedt om å flytte, og han flyttet hjem til foreldrene. Der tok han en overdose tabletter.

- Jeg var svært deprimert. Jeg ville ikke leve uten henne, sa tiltalte i retten i dag.

Han fortalte at han ble sendt til sykehus, og at han overnattet der. På sykehus fikk han også snakke med en psykiater, før han ble utskrevet.

- Samtalen varte i 10-15 minutter. Jeg husker at hun ikke spurte meg om jeg fortsatt var sucidal, sa 45-åringen.

På spørsmål fra sin forsvarer Knut Harald Braathen svarer han at han ønsket innleggelse på psykiatrisk klinikk, og at han også ga uttrykk for det. Likevel ble han skrevet ut, og flyttet neste dag tilbake til samboeren.

- Hadde han fått behandling, kunne drapet vært unngått, sa Braathen til TV 2 Nettavisen noen dager før saken startet.

Psykiske problemer
Avdøde og tiltalte ble kjent med hverandre i august 2003. Kort tid etter ble de samboere. Aktor, Gert Johan Kjelby, beskrev et turbulent forhold preget av rusmisbruk og psykiske lidelser.

- Vi hadde det topp, bortsett fra de psykiske lidelsene, sa tiltalte om forholdet de to i mellom.

Både avdøde og tiltalte hadde flere forsøk på selvmord bak seg, og tiltalte fortalte at de også hadde snakket om å gjøre det sammen.

- Før jul diskuterte vi om vi skulle gå ut på Askøybrua og hoppe sammen, sa 45-åringen. - I virkeligheten finnes ikke noe helvete, men det var det vi opplevde i livet, sa han.

Pillene tiltalte brukte da han tok overdose, var avdøde sine. Hun hadde gitt dem til ham og bedt ham kaste dem, men han tok i stedet vare på dem.

- Jeg tenkte at hvis hun klarte å ta livet sitt, ville jeg bruke dem og følge etter, sa han.

Tiltalte fastholdt at han ikke husker annet enn bruddstykker, og at han ikke hadde noen grunn til å drepe 35-åringen.

- Jeg elsket henne. Jeg ville ikke leve uten henne, sa han.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene