RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ville knuse saueskaller

Sist oppdatert:
Fikk ikke lov av Jordbruksverket.

Den norske kunstneren Stein Henningsen skulle opprinnelig knuse saueskaller under sommerbiennalen Passion of Mankind i Luleå

- De sa ja til å begynne med, men så hadde de høye herrer hatt møte og bestemt seg for at de ikke kunne stille seg bak dette, sier Henningsen til Nettavisen.

Folk dør i krig
Performancekunstneren skulle ved hjelp av en slegge knuse saueskallene for å sette fokus på at folk dør i krig. Nå blir det ikke noe knusing, men saueskallene skal allikevel brukes.

- Jeg må jo gjøre om performancen, vi skal bruke skallene, men jeg vet ikke til hva. Det er jo litt spesielt at Jordbruksverket i Sverige skal kunne diktere min kunst, sier han.

Det er ikke første gang Henningsen benytter seg av saueskaller i sin kunst.

- Jeg skulle gjøre det samme i Frankrike der jeg også fikk en nekt, med det var fordi det var sykdommer ute og gikk. De var nærmest lei seg for at de måtte si nei. Det synes jeg er uproblematisk, det er sensuren som opprører meg, sier han.

Skal ikke knuse
Kunstneren har lovt å ikke knuse skallene selv om det kunne være fristende.

- De som arrangerer biennalen er jo avhengig av støtte til fremtidige arrangement, så jeg må holde ord. Sensur er jo veldig provoserende for alle som driver med kunst. Jeg hadde ventet meg noe slikt i Kina, eller kanskje Polen, men ikke i Sverige, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere