*Nettavisen* Nyheter.

Ville skyte norske demonstranter

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

- Det koster meg ingenting å skyte på demonstrantene hvis en lignende episode inntreffer, skal den tyrkiske statsministerens livvaktsjef ha sagt etter at en kollega fikk et egg i hodet i Stavanger.

30.04.05 13:42

Både livvaktssjefen og den tyrkiske statsministeren, Recep Erdogan, reagerte voldsomt på det de mente var et alvorlig brudd på sikkerhetsrutinene under det offisielle besøket i Norge mellom 11. og 13. april. Ifølge VG skal statsminister Erdogan ha skjelt ut forsvarsminister Kristin Krohn Devold kort tid etter episoden.

Det hele skjedde i Stavanger, like før statsministeren satte seg inn i kortesjen og kjørte til Forsvarets Fellesoperativt Hovedkvarter (FOHK) på Jåttå. En demonstrant kastet et egg og traff en av livvaktene i hodet.

- Terrorister
Også de tyrkiske livvaktene skal ifølge VG ha skjelt ut norske sikkerhetspoliti. Lederen for livvaktstjenesten skal deretter ha uttalt at han ville skyte mot demonstrantene dersom noe lignende ville skje igjen.

Han mente at de fremmøtte demontrantene var terrorister som tilhørte den kurdiske bevegelsen PKK og at de like godt kunne kaste steiner eller håndgranater neste gang.

Beklaget
UD har beklaget hendelsen overfor den statsminister Erdogan direkte og innrømte at sikkerhetsopplegget sviktet.

Men ifølge politikilder VG har vært i kontakt med, var Erdogan tydeligvis ikke like bekymret for situasjonen. Flere ganger skal han ha valgt å spasere langs gaten og gått bort til landsmenn som hadde møtt opp, uten at hans livvakter grep inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.