Ville valgt hundeflokken før mannen

Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)

Hunder, nærmere bestemt Berner sennenhunder, er livet for Trude Grindberg i Havika.

30.01.10 13:23

NAMDALSAVISA (Namsos): - Jeg har hele tida vært ei «dyrejente», oppvokst på gård. Jeg fikk min første hund da jeg var 12 år, men har eid både høner, hest og kaniner, forteller hun.

Hjemme på gården i Havika utenfor Namsos blir vi tatt imot av åtte store og kraftige hunder.

- Bare gå rett forbi og sett dere ved bordet. Bry dere ikke om hundene. Da roer de seg fort, lyder oppfordringa når vi stiger inn i huset.

Trangt om plassen
Åtte nysgjerrige - men godmodige Berner sennenhunder krever plass. Det blir derfor trangt i gangen når NAs utsendte stiger inn.

Det ble «mye hund» - for å si det sånn.

Men Trude Gringberg vet hva hun snakker om når hun snakker om hundene sine. Etter et par minutter er den obligatoriske lukterunden unnagjort og hundene slapper av rundt om på gulvet på spisestua og kjøkkenet.

- Dette er plassen til hundene. Her er de når vi er på jobb. Da har de ikke adgang til andre deler av huset. Men når vi setter oss foran tv-en på kveldstid, får hundene også komme inn på finstua, forteller hun.

På stua er to store sofaer satt sammen til en hjørnesofa. Der har hundene anledning til å sitte, eller ligge, slik vi tobeinte normalt gjør når anledninga byr seg i en god sofa.

- Sofaen er helt ny. Vi sier at den ble kjøpt til hundene. Folk mener vi er gale sier Trude Grindberg og samler alle åtte hundene rundt seg i sofaen.

Trude og Bård Grindberg flyttet til Havika og tok over gården i 2001. Det gikk ikke lang tid før den første Berner sennenhunden var på plass.

- Det var mannen min som insisterte på at vi skulle ha Berner sennen på gården. Den er jo kjent som en gårdshund og en hund som vokter kveg. Derfor passet den perfekt.

Interesse for avl
Den første hunden fikk raskt selskap av en artsfrende - og etter hvert begynte Trude Grindberg å interessere seg for avl.

- Avl av en slik rase er en omstendelig prosess. Alt må godkjennes og systematiseres. Tispa må være lytefri, ha et godt lynne - og så må den være premiert på utstilling - med førstepremie. Å drive hundeavl er en meget seriøs virksomhet, sier Grindberg.

Trude Grindberg er til daglig lærer ved Namsos barneskole, og hundeflokken er hennes store hobby.

- Jeg bruker all min tid - og mye penger - på hundene. Vi drar til utstillinger i både Sverige og Danmark. Det blir dessuten «paringsturer» rundt om. For ei uke siden var jeg i Molde i to dager for å parre Calea, ei av tispene. To uker før det deltok vi på ei utstilling på Romerike hvor den samme hunden vant prisen som den beste Berner sennen-tispa. Om to uker skal Attika, ei av de andre tispene, på besøk hos en hann på Østlandet, forteller hun.

For å kunne drive med sin altoppslukende hobby, er Trude Grindberg avhengig av forståelse hos arbeidskolleger og skolens ledelse.

- Jeg er svært takknemlig for at de gir meg mulighet til å ta fri når det er nødvendig, sier hun.

Grindberg vet ikke hvor store de månedlige kostnadene er knyttet til hundeholdet.

- Det ønsker jeg ikke å finne ut av. Jeg vet at jeg bruker mye penger og at det av og til blir mindre på lønnskontoen fordi jeg må ta fri uten lønn. Noen tror jeg blir rik på å selge valper, men det er bare med på å redusere utgiftene, sier Trude Grindberg som opplyser at en Berner sennenvalp koster 14000 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Tore Ness

Valper i mars?
Om to måneder håper Trude Grindberg på familieforøkelse. Da blir det forhåpentligvis resultater av Molde-turen.

- Jeg har satset på ett valpekull i året og det forrige kullet ble født for nøyaktig ett år siden. Da kom det ti nye Berner sennenhunder til verden - og en av dem har jeg beholdt. Jeg pleier å beholde en fra hvert kull. Derfor er også flokken blitt så stor. Sjøl om antallet hunder i huset egentlig er maksimalt, har jeg satt ei grense for meg sjøl på ti hunder, forteller hun.

Normalt holder hundene til på kjøkkenet og spisestua, men når det er valping på gang, tas også gjesterommet i andre etasje i bruk.

- Da ligger jeg sammen med mora og valpene i tre uker. Det er viktig å passe på slik at hun ikke ligger i hjel ungene. Først etter tre uker, blir valpene brakt inn i flokken. Det er starten på ei interessant tid, forteller Grindberg.

- Hvordan da?

- Da ser vi hvordan det interne livet i hundeflokken er. Samtlige dyr deltar i opptrening av valpene. De får lære hva som er rett og hva som er galt. De eldste hundene tar en oppdragerrolle, mens unghundene blir lekekamerater. Å gi hundene en skikkelig oppvekst med blant annet sosial tilvenning, er alfa og omega for hvordan hundene skal utvikle seg.

Å være matmor for en så stor hundeflokk krever disiplin og engasjement.

- Jeg må ha struktur på alt jeg foretar meg. Klokka 06 om morgenen slippes hundene ut i hundegården i hagen for en halvtimes lufting. Så er det tid for mat - en prosess som foregår etter vant mønster - i rekkefølge og på fast plass. Hundene vet hva de har å forholde seg til, og dermed blir det verken kaos eller stress - for noen av oss.

Daglige trimturer
Mens Trude Grindberg er på jobb, slipper mannen hundene ut utpå formiddagen. Da kan de være ute ei god stund. Klokka 16 er det mat igjen og klokka 18 er det klart for den daglige trimturen - gjerne rundt Skarfjellet eller en tur langs gammelvegen fra Havika til Bekken i Vemundvik.

- Du synes ikke det er vanskelig å ha så mange hunder inne i huset?

- Nei, det er som sagt livet. Resten av familien aksepterer også at det er slik. Men folk lurer fælt på hvordan det er mulig. Jeg innrømmer at det av og til blir veldig skittent når hundene kommer utenfra og det er gjørmete og bløtt. Men jeg ser huset vårt også som et hus for hundene. De er jo i aller høyeste en vesentlig del av familien. De er livet! Jeg ville ikke ha byttet dem bort eller kvittet meg med dem for alt i verden. Jeg bytter heller bort mannen enn hundene! sier Trude Grindberg - og lyder overbevisende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.