*Nettavisen* Nyheter.

Villkvinne, kom frem!

«Villkvinne, tenn din indre flamme» urfremføres på Kvinnedagen av Sp-leder Åslaug Haga.

08.03.07 11:24

Haga feirer 8. mars sammen med nettverket Villkvinner på Smuget i Oslo torsdag, heter det på deres hjemmesider.

- Vi må sørge for å bli kjent med oss selv og tro på oss selv. Tøre å være tydelige, og med ekte begeistring og kreativitet, sier hun i en pressemelding.

Den ansvarlige bak nettverket Villkvinner, Vigdis Jordal, lar tradisjonelle demonstrasjonstog vike for foredrag og seminar på kvinnedagen.

Fra makt til kraft
- Hva med å flytte fokus fra makt til kraft - og kalle dagen «Villkvinnedagen», foreslår hun.

«Den uforutsigbare frie villkvinnen viser at sanselig innsikt og krafta er nok til å overvinne fordommer – og bidra på egne premisser», skriver Jordal i artikkelen «Makt uten gnål».

Jordal er lei av kvinner som ligner menn i dress:

- Etter år med stripete dresser og drakter vil kvinner finne sin egen veg - den kvinnelige. La oss rett og slett ta med urkvinnen på jobb - og bruke hele spekteret av fargenyanser, skriver hun.

- Det er fortsatt gode grunner til å markere dagen - for fremgang for kvinner er fremgang for alle – også fra et globalt synspunkt, mener hun.

Nettverket har gjort Hulda Garborgs ord om «Villkvinna» til sine egne:

Villkvinna
«...er den urgamle livgjevande krafta i oss. Ho finst på botnen av sjela vår, ofta tynnsleten, begravd under eit tjukt lag av tam sivilisasjon. Difor må ho kallast på. Villkvinna er sansane våre, intuisjonen vår. Ho er både pusekatt og ulvekvinna - alt vi treng for å leva, og for å gje slepp».

Garborg skrev i VG i 1898: «Men samfunnets plikt og mål er blitt å bortsivilisere det ville og store, det opprinnelige og farlige, dyreinstinktene hos kvinner som hos menn, og gjør dem til beherskede, nyttige husdyr»

– Det gjelder å få tak i sin egen kraft. Det har vært for mye gnål om makt, mener Jordal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.