*Nettavisen* Nyheter.

Vindkraft til 200.000 husstander

Det norske selskapet Havsul planlegger det som kan bli verdens største vindkraftanlegg til havs utenfor kysten av Møre og Romsdal. Prosjektet vil koste opp mot 12 milliarder kroner.

13.01.05 16:17

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Elsam A/S

- Anlegget vil kunne produsere husholdningskraft til 200.000 husstander dersom det blir fullt utbygd, og det vil da bli verdens største vindkraftanlegg, sier styreleder Emil Thorkildsen i Havsul til TV 2.

Kraftunderskudd
Thorkildsen leder selskapet Havsul som nå har sendt melding til Norges vassdrags- og energidirektorat om at de ønsker å bygge et slikt anlegg.

- I Møre og Romsdal er det et stort kraftunderskudd, og dette underskuddet vil bare øke. Nå bygger Statnett en ny kraftlinje til Ormen Lange-anlegget, og det gjør at vi kan få distribuert kraft til regionen, sier Thorkildsen.

Områdene utenfor Møre og Romsdal er også svært vindfylte, og kan egne seg godt til vindkraft.

Langt fram
NVE skal nå behandle meldingen om prosjektet og finne ut hvordan dette skal behandles videre. NVE skal også ha møter med kommunene som blir berørt av en eventuell utbygging.

- Foreløpig har vi beregnet at prosjektet kan koste ca. 10-12 milliarder kroner, sier Thorkildsen.

100 meter høye
Havsul-prosjektet består av 227 vindmølleturbiner som skal støpes fast på havbunnen to til 80 kilometer fra land. Vindmøllene vil bli mellom 100 og 120 meter høye, og skal stå på dyp mellom 4 og 20 meter.

Vindkraftanlegget kan skape problemer både for kysttrafikken og fiskeriet i området, og Havsul drøfter nå dette både med Kystverket og fiskerimyndighetene.

Finnes i Danmark
Det danske vindkraftanlegget Horns Rev på Jyllands vestkyst er i dag blant verdens største, og leverer kraft til danske husstander. Dette anlegget ble oppført sommeren 2002, og er i dag i full drift.

Disse vindmøllene står mellom 14 og 20 kilometer fra kysten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.