*Nettavisen* Nyheter.

Vinneren kan tape alt

Nå blir det dyrt å vinne i retten.

(iBergen.no) Fra nyttår kan det koste mer enn det smaker å trekke noen for retten, selv om du er aldri så sikker i din sak. For med den nye tvisteloven som trer i kraft 1. januar må du selv dekke dine egne saksomkostninger, uansett utfall av rettssaken.

Nye regeler
Etter dagens lovgivning ville den vinnende part i et sivilt søksmål få dekket sine saksomkostninger av motparten, i tillegg til beløpet de har hatt tvist om. Men fra nyttår blir dette helt annerledes, skriver NTB.

- Da trer den nye tvisteloven i kraft. For saker som gjelder tvist under 125.000 kr, såkalte «småkravsprosesser», vil det gjelde en maksbegrensning for saksomkostningene. Den tapende part vil som hovedregel ikke bli idømt saksomkostninger på mer enn 20 prosent av tvistens verdi, forklarer jurist Nina Dybedahl i rettshjelperkjeden Webjuristene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan ende med null
I en tenkt tvist der kravet er på 50.000 kroner og advokatregningen til den vinnende part kommer på 60.000 kroner, kan vinneren risikere å sitte igjen med tom lommebok. Taperen må bare betale 20 prosent av 50.000 kroner, som utgjør 10.000 kroner. Vinneren må selv punge ut resten av regningen og da går hele erstatningen på 50.000 kroner ut like fort som den kom inn.

- Tanken bak nyordningen er nok god. Formålet er det jo å få ned saksomkostningene. Men ordningen forutsetter at advokatene tilpasser omfanget av sitt arbeid til tvistens verdi. Dersom advokatene ikke gjør dette, vil egen klient bli sittende med størstedelen av regningen selv om han vinner, sier Dybedahl.

Gjør mindre arbeid
Hun frykter at advokater nå vil legge mindre innsats inn i «småkravstvister» enn det de vil gjøre for milliontvister. Samtidig er hun overrasket over at forarbeidene til den nye tvistemålsloven ikke har problematisert at betalingsbyrden flyttes fra den tapende til den vinnende part.

- Det er jo ingen regel som sier at advokaten ikke kan kreve de overskytende saksomkostningene av egen klient, påpeker Dybedahl.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.