Meteorologene hadde på forhånd sendt ut gult farevarsel, men mange bilister var dårlig skodd i møte med snøfallet på Østlandet tirsdag morgen.

Få de siste oppdateringene i Nettavisens nyhetsstudio

Politiet ber innstendig bilførere om å la bilen stå om de ikke har riktige dekk.

På Granstangen på Stovner i Oslo ble en bilfører anmeldt da han kjørte med slitte sommerdekk. Bilen fikk store skader etter kollisjon med en buss, men det er ikke meldt om personskade. Operasjonssentralen i Oslo meldte om uhellet klokka 09.15.

Østre Toten: Skolebuss av veien

Tre skoleelever og en bussjåfør var om bord i en buss da den kjørte av veien på Østre Toten.

Oppland Arbeiderblad var på stedet og skriver at bussen kom for langt ut i svingen. Dermed gikk den ut av veien og halve bussen havnet i grøfta.

Ingen ble skadd i hendelsen, opplyser pressekontakt Stine Fredriksen i Innlandstrafikk til Oppland Arbeiderblad.

Innlandet: - Flere trafikkuhell

- Det meldes om flere trafikkuhell og avkjøringer over hele Innlandet. Foreløpig ingen alvorlige personskader. Alle oppfordres til å la bilen stå dersom man ikke er skodd for forholdene der man er, skriver Innlandet politidistrikt i en Twitter-melding rett før klokka 08 tirsdag.

Politiet: - Må prioritere hardt

- Mange meldinger om biler som har kjørt i grøfta og ikke klarer seg på dagens føre. Politiet må prioritere hardt hva vi kjører på av oppdrag, skriver Øst politidistrikt i en Twitter-melding klokka 08.39. De oppfordrer folk til å la bilen stå om man ikke har riktige dekk. Det meldes at enkelte veier på Romerike er svært glatte.

Ruter: - Vi har store utfordringer

Pressekontakt Knut-Martin Løken i Ruter sier til Romerikes Blad at de har problemer flere steder tirsdag morgen:

- Vi har store utfordringer som følge av været. Linje 300 kommer seg foreløpig ikke opp til Blystadlia og snur dermed ved Kurlandsveien. Vi har likevel en buss som kjører skytteltrafikk mellom Kurlandsveien og Blystadlia, så det skal være mulig for folk å komme seg opp og ned derfra. I tillegg har vi en buss som skled av veien på Skedsmokorset. Her er bilberging bestilt, sier han til avisa.

Meteorologisk institutt hadde på forhånd varslet snøfallet og sendt ut gult farevarsel. Varselet ble sendt ut mandag formiddag.

- Skulle tro vi kunne vinterføre

På E6 nordøst for Oslo var det store forsinkelser i morgentimene, til tross for at det ikke har vært noen trafikkuhell, skriver Romerikes Blad.

- Det er jo imponerende at det skjer hvert eneste år når det første snøfallet kommer. Du skulle tro at vi kunne kjøre bil på vinterføre, sier avisas sportsmedarbeider Rimon Kolstad Claussen, som var på vei sørover på E6.

Klokka 06.05 sto han ved avkjøringen ved Kløfta. Da hadde han beveget seg noen få kilometer på en halv time.

Flere utforkjøringer

I Bærum meldes det ved 08-tiden om trafikale problemer i Nordveien på Østerås der det har vært et trafikkuhell.

- Ingen personskade, men en buss må taues. Bilberging er på vei. Det er glatt på stedet, strøbil er på vei, melder politiet.

I Innlandet meldes det tirsdag morgen om utforkjøringer flere steder, og i hovedstaden preges morgentrafikken av snø, regn og slapseføre, spesielt i utkanten av byen.

Innlandet politidistrikt melder klokka 06.24 om en enslig bil som har kjørt av veien på rv 15 ved Tessand. Personen i bilen skal være uskadd. Klokka 06.17 fikk samme politidistrikt melding om en trafikkulykke på rv 4 ved Reinsvoll. Også her enslig bil av veien, to personer meldt skadet. Rett før klokka 06 fikk Innlandet politidistrikt melding om en enslig bil som hadde kjørt av veien på Skjelbreiavegen. Det var to personer i bilen, og disse skal være uskadd. En stolpe med strømførende kabel ble kjørt ned, og dette førte til at en bolig i nærheten mistet strømmen.

– Dette er ikke dagen for å kjøre uten vinterdekk, sier trafikkoperatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen til Avisa Oslo.

– På en dag som dette er det lurt å beregne litt ekstra tid, erfaringsmessig går trafikken litt tregere i slike forhold. Og så er det viktig å avpasse farten etter forholdene og holde god avstand til bilen foran, sier trafikkoperatør Brunes.

Stengt over Hardangervidda

På riksvei 7 over Hardangervidda varsler Vegtrafikksentralen tirsdag morgen at veien er stengt «grunnet meget dårlig føre fra Leiro og videre opp på fjellet».

- Strøbil er på vei, men vil ikke være på plass før det har gått et par timer, heter det i meldingen klokka 07.50.

- Vinterlig preg

Nedbøren vil avta i løpet av dagen, før det tar seg opp igjen tirsdag kveld, opplyser statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

– I nord blir det litt ekstra vind i morgen, men ellers er det et kjølig og vinterlig preg stort sett over hele landet. Særlig Østlandet fikk en vinterlig start på dagen langt ned i lavlandet, sier hun.