*Nettavisen* Nyheter.

Vinterjakt for de barske

Sel er god mat, men et vanskelig bytte å komme innpå. Bli med på jakt med rifle og våtdrakt ytterst i Sognefjorden!

15.02.07 08:22

Vestlandskysten er full av steinkobbe og havert. Men de er sky, og holder seg unna de mest trafikkerte områdene. Du får oftest øye på dem når du ligger i uthavn en stille sommerkveld, og småseien spretter langs land. De digre dyrene jakter stille og effektivt, og det eneste du ser er et lite hode som kikker på deg ute i bølgene.

Godt kjøtt og verdifull olje
Tidligere var selen en viktig ressurs for folket langs kysten, Både kjøttet, det oljerike spekket og skinnet ble utnyttet. Selbestanden har økt de siste årene, og de effektive jegerne kan gjøre store innhogg i den lokale fiskebestanden. De er derfor åpnet for jakt på «havets storvilt».

Se flere bilder fra jakten nederst i artikkelen!

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinterjakt
Børje Møster har sammen med to kompiser jaktet sel i flere år. Jaktområdet deres ligger i Solund, nordvest for Sognefjorden:

- Været er svært bra med fem minusgrader og sol. Vi pløyer den blanke sjøen som er flat som et stuegulv, og på silkeføret går turen direkte ut til en ubebodd øy ytterst i havgapet. Der slår vi opp lavoen og fyrer i bålet. Vi rekker akkurat frem før vi slipper å famle rundt i bekmørket.

Lydløs kajakk
De tre jakter med en sytten fots Buster. Aluminiumsbåten tåler å dulte borti holmer og skjær, og har transportkapasitet nok til at de får med seg de tunge dyrene hjem. Kompisene sleper med seg en sit-on-top kajakk. Det er ikke lov å jakte fra båt med motor, og dyrene blir lett skremt av motorlyden. Kajakken gjør at de kommer seg stille og usett i land med riflene.

De første selene oppdager de på holmene ved Utvik fyr. Steinkobber.

- Vi sniker oss inn i dekning av knauser og bergsprekker, og har dem snart på skuddhold. På land må man bevege seg mot vindretningen for å unngå luktspor, og hele tiden bevege seg skjult og lydløst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dykker etter selene
Selve jakten skjer med vanlige storviltrifler. Et selhode er lite, og skikkelig anlegg er helt nødvendig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Selhodet er midt i kikkertsiktet, og skuddet faller. Selen blir liggende mens de andre bykser på sjøen. Deretter dukker det opp hoder både her og der, og etterhvert har vi tatt tre av disse. En av dem flyter, mens de to andre sank.

Sel som synker er et stort problem for jegerne. Dersom skuddet rammer når selen har pustet ut, går den rett til bunns. Børje og kompisene har funnet sin egen løsning på dette: De har med seg fridykkerutstyr, og svømmer ned etter de selene som synker!

- Med litt fridykkerkunnskap og trening er det enkelt å hente opp sel på grunt vann, og godt trente fridykkere kan hente opp sel på 20-30 meters dyp.

Snaddermat
Ferskt selkjøtt er en delikatesse!

- Om kvelden blir det selgryte med medium steikte kjøttbiter som smelter på tungen. Natten er krystallklar og himmelen er så full av stjerner at vi ikke har sett noe lignende før. Vi snorker omkapp, mens alt som er i ytterkant inne i teltet fryser til is.

Viktig ressurs
På fire dager skyter de tre en steinkobbe og åtte havert. Mange hundre kilo kjøtt og spekk. På selen bør man ta vare på det meste!

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kjøttet er velsmakende så lenge man får fjernet alt spekket fra kjøttstykkene. Spekket kan brukes som hundefor, eller man kan varme det opp og utvinne den fineste selolje. Denne oljen kan brukes til impregnering av trebåter og hus, tynning av maling og impregnering av skinn og lær. Det beste vil være å få den renset for tungmetaller og miljøgifter, og bruke den som helsekost. Oljen er full av Omega 3-fettsyrer samt annet snadder som er godt for hele kroppen. Skinnet kan man enten garve selv, eller sende til et garveri. Det siste er dyrt, men resultatet blir iallefall ikke dårligere.

Hos Frivannsliv kan du lese mer om jaktturen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.