Virus-utbrudd på Haukeland

Foto: helse bergen

To avdelinger ved Haukeland universitetssykehus er rammet av en epidemi. Så langt er nærmere 28 personer smittet.

24.04.06 09:01

- Utbruddet går nå på den 11 dagen. 5 sengeposter ved medisinsk avdeling og infeksjonsavdelingen har vært stengt. Vi har nettopp åpnet en sengepost, så nå er fire sengeposter stengt, sier infeksjonsvakt Steinar Skrede ved Haukeland universitetssykehus til TV 2 Nettavisen.

Nasjonalt folkehelseinstitutt har mottatt prøver fra Haukeland som nå blir undersøkt. Skrede sier at ekspertene foreløpig ikke er sikre, men at de tror det er snakk om utbrudd av noro-viruset. Dette er et svært smittsomt virus som ofte får utbrudd i institusjoner. Viruset er ikke farlig for friske mennesker, men fører gjerne til at man blir slått ut av oppkast og diare i et døgn.

Det er slike symptomer som gjør at sykehuset tror at de har blitt infisert av viruset.

- Så langt har 20 pasienter blitt syke. Det samme har 7 til 8 ansatte, og det har vært flere, sier Skrede.

- Det er ikke første gang vi har dette viruset i sykehuset. Her på sykehuset har vi mange som er kritisk syke. For disse kan viruset være farlig. Det har ikke vært noen kritiske situasjoner så langt, sier avdelingsoverlege Birger Nesje ved infeksjonsavdelingen til TV 2 Nettavisen.

Nesje sier at sykehuset derfor har satt inn strenge regler for å stoppe spredningen av viruset til andre avdelinger ved sykehuset. Blant annet er det besøksforbud ved noen poster, og ansatte ved sykehuset får heller ikke lov til å bevege seg mellom enkelte avdelinger.

Utbruddet startet for 11 dager siden ved infeksjonsavdelingen.

- Vi fikk inn en pasient som kastet opp i koridoren. Viruset smitter lett gjennom dråper. Dermed fikk vi flere smittede med en gang, sier Nesje.

Han har denne helgen vært i kontakt med sykehuset, og sier at de nå har kontroll med situasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.