Etter bekymringsmeldinger om Visjon Norges helbredende tjeneste, tok biskop Per Arne Dahl et oppgjør med Visjon Norge, den kristne TV-kanalen som holder til i Drammen, i en kronikk i Drammens Tidende.

– Sammenblandingen av skråsikre løfter om helbredelse og i overkant frimodig pengeinnsamling, står i fare for å krenke sårbare kvinner og menn som mer enn noe lengter etter helbredelse og fred. Å knytte helbredelse til penger – selv om det er gaver – bidrar til å gjøre mindre synlig på hvilken måte helse også er noe vi mottar av Guds nåde, skriver Dahl i avisen.

Biskopen oppfordrer også Visjon Norge til å «vise selvkritikk og ta et redelig oppgjør med den praksis som er blitt synlig i deres fjernsynssendinger».

Forbønn for syke er imidlertid noe kirken ikke må forsømme, ifølge Per Arne Dahl.

Les også: Predikant Jan Hanvold slettet denne kritiske kommentaren

Ulik teologi

– Det er tragisk om vi i kirken er så redd for misbruket av forbønn for syke at vi forsømmer bruken. Kirkens legende gjerning i verden må ikke forsømmes, skriver biskopen.

Visjon Norge-sjef Jan Hanvold vil først understreke at han har stor sans for biskopen.

– Han er en fantastisk hyggelig kar, Dahl er en jeg har stor respekt og sympati for. Så har vi også litt forskjellig teologi, sier Hanvold til Drammens Tidende.

Samtidig er han ikke med på at det er noe grunnlag for å ta selvkritikk for dette. Hanvold fremholder at de aldri har sagt at folk kan betale for verken helbredelse eller velsignelse.

Les mer: Visjon Norge: Gi 50.000 kroner - bli velsignet av Gud

Lover ikke helbredelse

– Vi blander aldri penger og helbredelse eller penger og frelse. Det er ikke slik at vi går ut og lover helbredelse. Vi bare ber for folk, så er det Gud som helbreder – ikke oss.

Visjon Norge har gjentatte ganger blitt kritisert for sin pengeinnsamling. NRK Brennpunkts dokumentar «Pengepredikanten» viste hvordan Hanvold og TV-kanalen hadde samlet inn én milliard kroner de siste 15 årene.

Gaveinntektene er den desidert største inntektsposten. Bare i fjor fikk de inn 85 millioner kroner i gaver fra TV-seerne.

– En moderne avlat jeg tar avstand fra

Biskopen får støtte i sin kritikk fra sogneprest i Bragernes, Lars Skagestad.

– Jeg deler biskopens selvkritiske holdning. Vi i Den norske kirke trenger å bli mer frimodige og dristige i å be for syke. Samtidig, og i likhet med biskopen, reagerer jeg på den aggressive pengeinnsamlingen som kobler helbredelse sammen med pengegaver. En slik praksis rokker ved den grunnleggende tanke at alle Guds gaver er gratis. Flere av programmene til Visjon Norge praktiserer en moderne avlat jeg tar avstand fra, sier Skagestad.

Jan Hanvold fremholder på sin side at Visjon Norge aldri har gitt mennesker falske løfter om helbredelse.

– Du kan ikke betale for helbredelse. At vi snakker om penger, og samler inn penger, er ikke annerledes enn at kirken tar inn kollekt og forkynner frelsen. De ber også for syke mennesker, men de stopper ikke å ta kollekt for det, sier han.

Les også: Visjon Norge i minus etter dokumentar

Penger til å få ut budskapet

– Men hvorfor skal da folk gi penger til Visjon Norge?

– Du kan si det sånn: «hvorfor skal folk gi penger til kirken eller misjonen?» Jo, det er for å få ut budskapet om Jesus og Kristus, sier Hanvold.

Han kaller giverne partnere, og de utgjør ifølge ham en gruppe på 10.500 mennesker.

– De ønsker å ha oss på lufta. For det er en utfordring å få annonsører som kristen TV-kanal. Hvis vi går til annonsører og spør om de kan reklamere hos oss, så får vi til svar: «hør her, vi vil være politisk og religiøst uavhengige. Det er det vi møter. Nå er det annerledes for kirken som får milliarder av kroner fra staten gjennom skattepengene.

Jan Hanvold kaller Visjon Norge en dugnadsbedrift. De har 40 ansatte, men også et stort frivillig apparat som er i sving.

De har to TV-kanaler og et motto om å bringe evangeliet ut i hele Skandinavia.

Oppfordrer til legebesøk

Hanvold viser til at de har frivillige telefonvakter i sving som tar imot telefoner fra ensomme i Norge, Sverige og Færøyene fra morgen til kveld hver dag.

Nylig fikk Hanvold kritikk for å ha tatt æren for å helbrede en mann i Kongsberg. Mannens datter uttalte seg kritisk overfor Visjon Norge-sjefen og skrev at det var «legene og sykehuset som fortjener all ære og ros».

– Vi spekulerer ikke i disse tingene, og jeg har bare gjentatt hva moren har sagt til oss. Vi har ikke tatt æren for å helbrede noen som helst, eller gitt mennesker falske løfter om helbredelse. Vi sier bare det Gud sier, sier han til avisen.

Dersom noen i forsamlingen er syke, så er Hanvolds oppfordring alltid å gå til legen. Selv måtte han nylig gjennom en hofteoperasjon.

– Jeg har selv slitt med smerter i et par år, og nettopp gjennom hofteoperasjonen ser også jeg det som et mirakel at Gud bruker leger og sykehus.

– Misforstår, vrir og vender

Samtidig opplever han at det mange folk ber om forbønn for er livsstilssykdommer. Da er rådet fra ham at du ikke kan gå til Gud og be, uten å gjøre en egeninnsats ved for eksempel å legge om kostholdet.

– Det er klart vi ber folk oppsøke lege. Jeg forkynner og gjør det Jesus har sagt, så må du gå til legen og finne ut hva som feiler deg. Vi blander ikke helbredelse med penger, men selvfølgelig er det noen mennesker som misforstår, og vil vri og vrenge på det vi sier.

Hanvold vil gjerne avslutte med en julehilsen til biskopen.

– Jeg ønsker Per Arne Dahl en riktig gledelig og velsignet julehøytid.

Flere artikler fra Drammens Tidende får du her!