RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viskums koran er stjålet

Sist oppdatert:
Samtidskunsteren Morten Viskum omdiskuterte verk Koranen ble tirsdag kveld stjålet fra utstillingen på Bragernes torg i Drammen

Like etter klokken 19 tirsdag kveld, bare knappe to timer før Viskum-utstillingen skulle avsluttes, forsvant et av de sentrale verkene: Koranen.

Vaktene som passet på utstillingen så verken tyveriet eller gjerningspersoner.

- Dette er trist. Dette er en installasjon som skulle bygge bruer – ikke bygge opp under religiøse konflikter, sier Morten Viskum til Nettavisen.

Har blitt forsøkt stjålet før
Mandag utviklet det seg en heftig konfrontasjon mellom muslimer og representanter for utstillingen. Årsaken var at mange forbipasserende muslimer oppfattet utstillingen krenkende. Blant verkene er en voksdukke av en muslim og en utgave av muslimenes hellige bok, Koranen, hvilende på et stativ.

I forbindelse med tumultene som oppsto mandag skal noen ha forsøkt å fjerne boken fra utstillingen. Politiet ble tilkalt, og situasjonen løste seg.

Men i dag lyktes altså ukjente gjerningspersoner i å fjerne boken.

Utstillingen er en del av Drammen Åpen By, og skal ifølge Viskum virke forsonende og forebyggende mot slike situasjoner som oppsto mandag.

Til tross for tumultene mandag og tyveriet av Koranen i dag, tror Viskum at utstillingen har hatt den ønskede effekten:

- Vi har fått i gang en dialog, og vi har luftet meninger. Jeg tror det kommer noe godt ut av dette til slutt, sier kunstneren.

Klar til å tilgi
- Flere muslimer har tatt konktakt med meg og uttrykt sin bekymring for at noen med skitne hender skulle ta på koranen. Men det har jo publikum ikke hatt adgang til uansett, sier samtidskunstneren.

Koranen var plassert på et stativ og sto utstilt sammen med andre objekter inne i et telt på Bragernes torg. Teltet har til en hver tid vært under overvåkning av tre personer.

Publikum ble oppfordret til å gå inn i teltet og la seg avfotografere ved siden av det verket de likte best, samt å skrive ned sine tanker om hva de så.

Koranen tilhørte lederen av Drammen innvandrerråd, Ali Duymaz.

- Den hadde Duymaz fått i gave fra sin nå avdøde far. Han er meget skuffet over hva som har skjedd, sier Viskum.

Duymaz gir uttrykk for sin sorg overfor DrammenTidenes nettutgave:

- Jeg skal ikke kjefte på deg, jeg skal tilgi deg og jeg skal ikke anmelde deg, hvis du bare kan levere koranen min tilbake og forklare hvorfor du stjal den.

Politiet leter ikke
Politiet ved Søndre Buskerud politidistrikt vet foreløpig lite om hva som har skjedd. Tirsdag kveld hadde de ikke anledning til å lete etter tyvene.

- Det har vi ikke ressurser til i kveld, dessverre, opplyser politibetjent Ole Trillhus til Nettavisen.

Viskum tar ikke det så tungt:

- Nei, jeg vet hva politiet vanligvis må hanskes med, så det synes jeg ikke er det minste underlig, sier Viskum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere