Visste ikke om utvisning

Statsadvokaten, som fremdeles undersøker straffesaken mot den terrormistenkte afghaneren, visste ikke at mannen i dag ble sendt ut av Norge for syvende gang. Det var det TV 2 Nettavisen som fortalte ham.

21.01.05 11:53

- Er han sendt ut igjen? Det er nytt for oss, sier statsadvokat Stig Ole Haug når TV 2 Nettavisen ber om en kommentar hos Statsadvokaten i Troms og Finnmark.

- Vi visste han skulle utvises, men ikke at det skjedde i dag, legger Haug til.

TV 2 Nettavisen kunne i dag avsløre at afghaneren, som har søkt asyl i Norge syv ganger under ulik identitet, er sendt tilbake til Tyskland for syvende gang.

Etter det TV 2 Nettavisen forstår er beslutningen om å sende afghaneren ut av Norge for syvende gang truffet av helt uten at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Statsadvokaten er blitt informert.

- Utilfredsstillende
Advokat Vidar Helgheim, som bistår afghaneren både i asylsaken og straffesaken, er rystet over den manglende kommunikasjonen mellom politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Vi vet ikke hva status er hos Statsadvokaten. Og de siste papirene fra UDI har vi ikke fått. Jeg tror ikke det finnes kommunikasjon mellom de to instansene og det er svært utilfredsstillende, sier Helgheim til TV 2 Nettavisen.

Ifølge statsadvokat Hauge er beslutningen om å legge saken i bero hos politiet oversendt til Riksadvokaten for vurdering.

Uvisst om trusselvurdering
Ifølge informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST jobbes det med en ny og oppdatert trusselvurdering på vedkommende.

- Grunnen til at den ikke er blitt skrevet tidligere er fordi PST har hatt forståelse om at vedkommende har oppholdt seg i Tyskland. Det er ikke vanlig å lage en slike vurderinger for personer i utlandet, sier Bernsen til TV 2 Nettavisen.

Hvorvidt denne trusselvurderingen nå blir utarbeidet og om straffesaken blir konkludert, er nå uvisst, ettersom afghaneren er sendt til utlandet. Ifølge mannens forsvarer er sjansene store for at han vil prøve å komme tilbake.

- Han har gitt uttrykk for at han vil komme tilbake. Han mener Norge er et godt land å bo i og han ønsker å bo et sted hvor han ikke blir trakassert på grunn av sin etniske opprinnelse, sier advokat Helgheim til TV 2 Nettavisen.

- Vil ikke ha tilbake
Afghaneren kom i politiets søkelys da de i mars 2003 fant to bensinbomber og et selvmordsbrev hjemme hos asylsøkeren. Det ble raskt avklart at han hadde store psykiske problemer, noe som førte til at det var vanskelig å få han dømt.

- Vi fant ut at det neppe var grunnlag for å få ham straffedømt, men det fantes andre bestemmelser som vi kunne brukt. Men så kom et utvisningsvedtak og han ble sendt tilbake til Tyskland og vi la saken i bero. Han havnet dermed i den kategorien at vi ikke ville ha ham tilbake, men hvis han kom ville vi hatt beskjed, sier politimester Kjetil Haukaas i Øst-Finnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Men dårlig kommunikasjon mellom politiet og UDI førte til at at mannen kom tilbake til Norge seks ganger, uten at han ble varslet. Torsdag ble han sendt tilbake til Tyskland, hvor han først søkte asyl, for syvende gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.