*Nettavisen* Nyheter.

VitaePro laget reklame av PFU-klage

VitaePro laget reklamefilm av sin PFU-klage mot NRK. Se filmen her.

25.02.09 11:17

Selskapet VitaeLab, som står bak markedsføringen av kosttilskuddet VitaePro, har klaget NRKs program Forbrukerinspektørene (FBI) inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Og de har gjort det på en original måte.

I tillegg til å sende klagen gjennom sin advokat, har VitaeLab laget en reklamefilm som for første gang gikk på TV 2 rundt 18.30 tirsdag kveld.

Se filmen her:

HTML EMBED

Her kan du lese hele klagen(ekstern lenke)

Useriøs
- Hvorfor denne originale måten å presentere en klage på, daglig leder i VitaeLab AS, Andres K. Flaaten?

- Fordi vi blir angrepet på en særdeles useriøs måte på TV, og da må vi svare på TV. Det får vi ikke på NRK, så da må vi kjøpe tid på TV 2, sier Flaaten til Nettavisen.

Reklamen kommer ifølge Flaaten til å gå «noen dager» på tv.

Bakgrunnen for klagen er et innslag i NRKs program Forbrukerinspektørene sendt 28. Januar, der kosttilskuddet VitaePro blir omtalt i svært kritiske ordelag fra blant annet Norges fremste forsker på antioksidanter, Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad.

- Selskapet VitaeLab har ingen dokumentasjon på at VitaePro bidrar til økt muskelstyrke og utholdenhet og til kortere restitusjonstid, sier Raastad blant annet.

Klipp og lim
VitaeLab på sin side hevder å ha bred dokumentasjon på at deres produkter har den effekten som blir lovet i reklamen.

- NRK har klipt og limt i uttalelser fra forskere, og resultatet ser ikke bra ut for VitaePro. Vi vet at vi har god dokumentasjon på at antioksidantene i produktet har god effekt, sier Flaaten.

Han forteller at enkelte abonnenter har sagt opp produktet etter den kritiske omtalen som også fikk bred dekning i andre medier.

- Enda viktigere er det for oss å få kommunisert ut til de kundene vi har, det som er korrekt informasjon. Det som er korrekt er at vi kan dokumentere at produktet er positivt for kroppen, sier Flaaten.

Søksmål
VitaeLab forbereder også et søksmål mot NRK, men Flaaten sier at det ikke er avklart hva de vil kreve.

I FBI-redaksjonen tar de PFU-anmeldelsen og trusselen om søksmål med tilsynelatende ro.

- De har varslet at de skulle komme med en klage, og vi er godt forberedt på det. Vi føler at vi har god dokumentasjon på det vi har hevdet i saken, og at vi er godt innenfor det presseetiske, sier redaksjonsleder i FBI Frank Sivertsen til Nettavisen.

Fair
At VitaeLab bruker en TV-annonse til å fremme sin klage, synes Sivertsen er helt ok.

- Det viser at det er et selskap som har masse penger, og jeg synes det er helt fair at de får kommet til orde med sitt syn, akkurat slik de har gjort i våre reportasjer, sier han.

Sivertsen forteller at de er godt vant med trusler om søksmål i FBI-redaksjonen, men at truslene som regel er tomme.

- Det har det de også varslet tidligere, så får vi se hvor det ender til slutt. Det er ikke uvanlig i et slikt program at vi får slike trusler. Vi har hatt ett slikt søksmål som har endt i retten, og det har vi vunnet, sier Sivertsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag