RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vitne motsier Mehamn-forklaring

En tidligere skiftleder ved lufthavnvakta på Bardufoss slår sprekker i de britiske forklaringene om det skadde Harrier-flyet som landet på Bardufoss.

Jens Sivertsen var skiftleder ved lufthavnvakta på Bardufoss flystasjon den dagen det skadde Harrier-flyet landet. Det landet cirka halvannen time etter Mehamn-ulykken, melder NTB. Flyet hadde tatt av fra Tromsø tidligere på dagen.

Kunne ikke armere

Det britiske luftforsvaret har forklart at flyet hadde pådratt seg skader under øvelsesskyting ved Setermoen skytefelt og derfor trengte nødlanding. Sivertsen sier at flyene som kom fra Tromsø ikke kunne øvelsesskyte, fordi Tromsø manglet utstyr til å armere flyene, hvilket vil si utstyre flyene med våpen.

-Det er bare Bardufoss og Bodø som har slikt utstyr, forklarte Jens Sivertsen for granskningskommisjonen for Mehamn-ulykken tirsdag.

Sprekker

Det britiske Hawker Harrier-jagerflyet står sentralt i granskningskommisjonens vurdering av den såkalte kollisjonsteorien. Den går ut på at et britisk jagerfly kan ha kommet borti Twin Otter-flyet og forårsaket havariet som tok livet av 15 mennesker 11. mars 1982.

Til den utvidede havarikommisjonen (kommisjon nummer to) forklarte den britiske flyattacheen i 1987 at Harrier-flyet som landet på Bardufoss ble skadd under øvelsesskyting på Setermoen skytefelt tidligere på dagen. Det har det ikke vært mulig å få bekreftet fra loggen på skytefeltet, fordi den mangler for den aktuelle datoen.

Når Jens Sivertsen nå sier at de britiske flyene som tok av fra Langnes ikke kunne bære våpen, slår det sprekker i det britiske luftforsvarets forklaring. Granskningskommisjonen må nå finne ut om Sivertsens opplysninger medfører riktighet.

Ble tildekket

Det var Jens Sivertsen som møtte det skadde jagerflyet i sin lufthavnbil da det landet. Han viste flyet vei til en avkjøring som lå halvannen kilometer unna den sivile terminalen. Der parkerte det, og ett eller to minutter etterpå ble det tildekket av en presenning.

-Det stusset jeg over. I løpet av mine 51 år på lufthavnvakta har jeg aldri sett det skje ved noen annen anledning, forklarte Sivertsen til granskningskommisjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere