*Nettavisen* Nyheter.

Voksne får flest allergisjokk

Er du mellom 25 og 30 år er du mest utsatt for alvorlige allergisjokk. Se hvem som rammes her.

29.09.07 10:17

(iBergen.no) Nasjonalt folkehelseinstitutt har siden 2000 hatt et nasjonalt innrapporteringssystem for hendelser der personer har fått alvorlige allergiske reaksjoner på alt fra matvarer til medisiner og vepsestikk. Så langt teller listen rundt 500 hendelser på disse sju årene og tallet øker år for år.

- Tallene er basert på tilfeller der folk må søke akutt medisinsk hjelp eller må ha medisinsk hjelp innen 24 timer, forteller professor Martinus Løvik ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til iBergen.no.

Han legger til at det slett ikke er sikkert at folkehelsa har fått inn alle rapportene på de alvorlige hendelsene. Tallet kan faktisk være enda høyere siden Løvik mistenker at ikke alle hendelsene som blir rapportert inn.

- Ingen dødsfall
Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke registrert dødsfall i Norge etter at innrapporteringen startet. Men han kan likevel ikke helt utelukke at det har skjedd.

- Fra utlandet hører vi stadig vekk om det, og jeg har laget et estimat ut fra de utenlandske tallene. Basert på antall registrerte tilfeller i Norge tilsier det at statistisk sett vil mellom null og en person dø i året på grunn av allergiske sjokk. Men dette er en usikker statistikk, sier Løvik til iBergen.no

Se lesernes reaksjoner og egne erfaringer etter saken om Mathias Soltvedt.

Overraskende funn
Noe overraskende viser funnene i registeret at kjønnsfordelingen på alvorlige reaksjoner snur i puberteten.

- Ca. 60 prosent av tilfellene med sterke reaksjoner er kvinner. Hos barn er dette annerledes, der er det mest gutter som har matallergi. Akkurat som med astma, forteller Løvik.

Et annet viktig funn er at de fleste tilfellene av alvorlige reaksjoner skjer hos unge voksne, med 25-30-åringer på topp.

- Dette er en ny og verdifull opplysning vi kan takke matallergiregisteret for. De tyder på at matallergi er et større problem hos voksne enn man før har regnet med. Matallergi har jo vært sett på som et problem først og fremst hos små barn. Dette gamle bildet er nok litt feil, men voksne har delvis andre allergier. Mens barna reagerer mest på melk og egg og til en viss grad nøtter og peanøtter, reagerer voksne mest på reker, sammen med nøtter og peanøtter, opplyser han.

Flest med nøtteallergi
20 prosent av Norges befolkning har en eller annen form for reaksjoner på nøtter. Nøtteallergi er også den vanligste formen for alvorlig allergi. Men nøtteallergi i Norge er noen helt annet enn nøtteallergi lenger sør i Europa.

- Her i Norge henger nøtteallergien sammen med bjørkepollenallergi og det blir en såkalt kryssreaksjon. Reaksjonene blir dermed i de fleste tilfellene ikke så sterke som i Sør-Europa, der folk kan ha direkte allergi mot nøtter, forklarer professoren.

For voksne er også allergi for skalldyr og sjømat sterkt representert.

Moderne matvarer kan ha skylden
Overlege i klinisk allergologi på Laboratoriet for klinisk biokjemi ved Haukeland Sykehus Erik Florvaag påpeker at alvorlige allergiske reaksjoner på matvarer ikke er en ny type sykdom. Men vår moderne levemåte kan likevel ha en del av skylden.

- Allergisjokk er en økende diagnose. De som har en tendens til å reagere har det vanskeligere fordi moderne matvarer er veldig sammensatt. Det er ikke alltid lett å vite med sikkerhet hva matvarene inneholder, forklarer han.

Nøtteallergi er den vanligste formen for allergisjokk her til lands. Men en kan faktisk få såkalte anafylaktiske sjokk av det meste.

- Den ene typen allergisjokk er matvarer der trenøtter og jordnøtter er den hyppigste. I denne kategorien er også fisk og skalldyr. Den andre er reaksjoner på legemidler, mens den tredje er reaksjoner på insektstikk, sier han.

Ingen vet hvorfor
Det store spørsmålet er selvsagt hvorfor noen mennesker får alvorlige former for allergi. Det spørsmålet kan ikke ekspertene svare på heller.

- Allergi er arvelig, men det er ingen som vet hvorfor noen får kløe og andre allergisjokk. De fleste har dette med fra barndommen, men det finnes også folk som fikk sitt første allergisjokk i voksen alder, sier Florvaag.

Han legger til at det også er svært sjelden at barn vokser av seg alvorlige former for allergi.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.