RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voktes døgnet rundt

Sist oppdatert:
Bak låste dører og med kontinuerlig overvåkning blir den drapssiktede somalieren behandlet med medisiner.

40-åringen har vært i så dårlig forfatning at han ikke kunne bli avhørt om trikkedrapet.

Ved Dikemark psykiatriske sykehus behandles 34 av landets farligste psykiatriske pasienter. Her står sikkerhet i høysetet. Noen av pasientene har vært her i så lenge som 20 år.

Rømmingssikker
Avdelingen hvor somalieren sitter i varetekt skal være rømmingssikker. Det er låste dører over alt og bemanningen er ekstra høy. 40-åringen er varetektsfengslet for fire uker. De to første ukene skal være i isolasjon.

- Min klient får nå medisiner. Det skal være de samme som han fikk da han var innlagt sist, sier somalierens advokat, Heidi Bache-Wiig, til TV 2 Nettavisen.

Hun skal treffe sin klient i løpet av helgen og i neste uke vil hun, i samråd med politi og behandlende lege, vurdere om han er stand til å kunne gjennomføre avhør.

Preget av vold, rus og farlighet
Nesten halvparten av de innlagte soner en dom, men er så syke at de må sone ved den psykiatriske avdelingen. Ifølge avdelingssjef Carl Fredrik Haaland ved Dikemark er tilstanden til pasientene ofte svært komplisert og sammensatt.

- Det er ofte en kombinasjon mellom vold, rus og farlighet. Vi har stor pågang og bruker til enhver tid 80 til 90 prosent av vår kapasitet. Men det er sjelden vi må avvise pasienter, sier Haaland til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at det alltid er pasienter med fremmedkulturell bakgrunn innlagt ved avdelingen. Så mye som 94 prosent av pasientene er menn og gjennomsnittsalderen ligger på 30 år.

- Mulig å behandle
Den drapssiktede 40-åringen har fortalt til sin forsvarer at han lider av schizofreni. Avdelingssjef Haaland forteller at dette er en psykotisk sykdom som i mange tilfeller lar seg behandle med medisiner.

- Vi skiller mellom personlighetsforstyrrelser og psykoser. De som lider av personlighetsforstyrrelser er ofte normale personer, men som er ekstreme i en eller annen retning. Disse er vanskeligere å behandle enn de med psykoser. Sistnevnte lider ofte av vrangforestillinger, forklarer Haaland.

Skrevet ut til gata
Dikemark psykiatriske divisjon er en del av psykiatrisk avdeling ved Ullevål universitetssykehus. Det var ved en av de 12 avdelingene at somalieren var inne til behandling i tre dager før han ble skrevet ut uten noe sted å bo og uten medisiner.

Fire dager etter at han ble utskrevet gikk han om bord i trikk nummer 17 mot Bislett. Her dro han frem en kniv med et 22 cm langt blad og tagger på oversiden og gikk til angrep på passasjerene.

En person ble drept, to kritisk skadd og to alvorlig skadd.

Helseminister Ansgar Gabrielsen har forlangt en rapport fra Ullevål sykehus om hvorfor mannen, som tydelig trengte mer behandling, ble skrevet ut. Ifølge divisjonsdirektør Berit Wangensten i psykiatrisk divisjon ved Ullevål universitetssykehus vil rapporten være klar over helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere