RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsanmeldte fikk likevel fosterbarn

Foto: Ole Dag Kvamme
Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Samtidig som det chilenske ekteparet i 1999 fikk ansvaret for fosterbarnet, ble de anmeldt for vold mot gutten.

Da hadde de allerede vært avlastningshjem for gutten annenhver helg i ett års tid. På tross av voldsanmeldelsen fikk ekteparet ansvaret for gutten.

En erfaren barnehageansatt fulgte gutten på do fra lekerommet på Sørlandssenteret 10. september 1999. Da var gutten to og et halvt år, og hadde bodd hos ekteparet siden 5. juni. De var i ferd med å formelt overta omsorgen.

Da gutten ble fulgt på do oppdaget lekevakten at han hadde omfattende blåmerker på bein og ryggen.

-Mami gjorde det, var alt den lille gutten sa.

Fostermorens barnebarn, ett år eldre enn fosterbarnet, sier da raskt: ”Han falt”.

Lektevakten alarmerte senterledelsen, som tok kontakt med barnevernet. Det lokale barnevernskontoret i bydelen anmeldte saken til politiet 22. september 1999.

Fosterforeldrene ble fortvilet og spurte om dette ville skape problemer for fosteransvaret.

Hos politiet gråt fostermoren og sa toåringen hadde falt på sykkelen.

Etter diverse møter valgte det sentrale barnevernet å tro på fosterforeldrene, og trakk anmeldelsen. Fostermoren hadde flere ganger sagt at han falt lett, raskt fikk blåmerker og hadde dårlig balanseevne.

Fostemoren nektet så barnevernet å gå til lege med gutten. Barnevernet ga etter, og først halvannen måned kom han til lege. Legen fant ikke noe spesielt ved gutten, utover at han var litt klønete, og var svært lydig da han fikk beskjeder.

Først to år senere var en tilsynsfører på plass. Tidligere hadde dette ikke fungert.

Tre år etter at familien fikk ansvar for gutten, leverer tilsynsføreren sin første rapport fra hjemmet. Han har intet spesielt å bemerke. Først høsten 2002 opplever tilsynsføreren at noe er galt, og skriver i en rapport 15. november at gutten trenger spesielle tilbud:

«Jeg vet ikke hva som skjer rundt ham. Det noe i NNs verden som jeg ikke kan sette fingeren på. Jeg trenger hjelp.», skriver tilsynsføreren.

Det gikk enda over et halvt år før andre tok tak i saken, og flyttet gutten ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere