OSLO TINGRETT (Nettavisen): En kvinnelig toppblogger møtte torsdag i retten tiltalt for vold mot en mann.

Kvinnen nekter straffskyld.

Voldsepisoden skal ifølge politiet ha skjedd på en privat fest i Oslo. I tiltalen heter det:

«Søndag 25. februar 2018 ca. kl. 00.00 i XX i Oslo, slo hun YY i ansiktet samt at hun kastet et glass eller en flaske i ansiktet til YY slik at han fikk et kutt i pannen som måtte sys med fire sting.»

Gråt under forklaring

Da tiltalte skulle forklare seg klarte hun ikke å holde tilbake tårene. Hun forklarte i korte trekk at hun var blitt provosert av den fornærmede mannen, som eskalerte til å bli en intens krangel.

- Da vi kranglet fikk jeg kastet et glass mot meg. Jeg vet ikke hvem som kastet det, og glasset traff ikke meg, men jeg fikk mye sprit i ansiktet og fikk panikk. Det førte til at jeg bare kastet det jeg hadde i hånden i retningen hvor spriten kom fra, forklarte kvinnen.

I forkant skal den fornærmede mannen ha sagt til en venninne av den tiltalte kvinnen at han drev med kampsport og kunne karate. Dette var noe som kunne brukes på "slike som henne (den tiltalte kvinnen).

- Jeg har blitt utsatt for vold tidligere og ble redd, sa kvinnen og begynte å gråte.

- Han ble også aggressiv og innpåsliten, og jeg ble redd og dyttet ham bort.

Ifølge bloggeren skal mannen også ha kommet med flere stygge skjellsord mot henne.

- Han kalte meg hore, fxxxe og drittunge. Han kom med mange skjellsord.

I retten sa også toppbloggeren at hun var imot vold, og at det ikke var greit å kaste glass mot andre. Hun forklarte også at hun var beruset, men ikke så mye at hun hadde blitt avvist på et utested.

- Der og da tenkte jeg ikke over andre handlingsalternativer. Det var noe jeg gjorde i panikk. Det var ikke meningen å skade noen, sa kvinnen og tok på nytt til tårene.

- Hadde blod i hele ansiktet

Den fornærmede mannens forklaring var ikke uventet helt annerledes. Ifølge ham kom han bort til bloggeren for å snakke med henne fordi hun var den eneste han ikke hadde snakket med på festen.

Ifølge hans forklaring smilte han og var vennlig i tonen da han kom bort og startet samtalen med å spørre om han skulle lære bloggeren og venninnen karate.

- Da slo hun meg med flat hånd. Jeg ble sjokkert og spurte henne om hvorfor hun gjorde det. Raskt etter det første slaget slo hun meg igjen på samme måte, forklarte mannen.

- Kjæresten min gikk bort til NN (bloggeren) og spurte hvorfor hun hadde slått meg, da fikk hun til svar at det var fordi jeg hadde avbrutt samtalen mellom henne og venninnen.

Deretter forklarte mannen at han fikk kastet et glass mot seg.

- Jeg hadde blod i hele ansiktet. Det rant nedover på T-skjorten og sofaen. Jeg ble helt satt ut og spurte hvordan hun kunne gjøre noe slikt. Men NN virket som hun ikke brydde seg. Hun viste ingen ansvarsfølelse. Hun ga meg bare et blikk som indikerte at jeg ikke betyr noe.

Den fornærmede mannen fortalte også om at han har slitt med panikkangst etter hendelsen.

- Jeg er redd for å gå på butikken, på bussen og å gå på trening. De sjeldne gangene jeg har gått ut på byen etter denne hendelsen har jeg følt meg nervøs. Det har vært en frykt i meg at noen kan bli slått når som helst bare fordi man går bort for å prate med dem.

Mannen sa også at han ønsker å få tilkjent erstatning for det han har vært utsatt for, dersom vilkårene er oppfylt. Den fornærmede har også søkt voldsoffererstatning, men får ikke endelig svar før rettssaken er over.

Vil ha seks måneders fengsel

I sin avsluttende prosedyre var politiadvokat Sand Dørstad klar på at kvinnen i 20-årene skulle ha ubetinget fengselsstraff i seks måneder.

- Det er usannsynlig at hun har fått en drink i ansiktet og blitt blindet før hun kastet en flaske eller et glass da hun satt to meter fra den fornærmede.

Politiadvokaten mente tiltalte med overveiende sannsynlighet måtte ha skjønt skadepotensialet ved å kastet flasken/glasset mot mannen.

- Det er et stort skadepotensiale, og det er flaks at det ikke gikk verre. Flaksen/glasset kunne for eksempel ha truffet øyet.

Politiadvokaten mener også det ikke er grunn til å hevde at hun kastet flasken/glasset i selvforsvar.

- Det er skjerpende at det er brukt en flaske som i lovens forstand anses som et farlig redskap. Det er ikke formildende at fornærmede sa skjellsord til henne. Dette gjorde tiltalte opp for selv ved at hun slo ham i ansiktet med flat hånd. Riktig reaksjon mener jeg er seks måneders fengsel.

Det ble også lagt ned påstand om erstatning for den fornærmede. Politiadvokaten antydet rundt 30.000 kroner for tort og svie, i tillegg kommer erstatning for utgifter i forbindelse med legevakt og behandling.

I retten kom det frem at toppbloggeren har rundt 360.000 kroner i årsinntekt på blogging og deltakelse i realityserier.

- Angrepet fordi hun er kjendis

- Min klient er kjendis i dette miljøet, og har deltatt i et kjent realityprogram. Dette spiller en faktor i at fornærmede kommer bort til akkurat henne, sa forsvarer Cecilie Nakstad i sin avsluttende prosedyre, der hun argumenterte for frifinnelse.

Forsvarer anførte også at det i forkant av festen hadde vært tema i forkant av den private festen om den fornærmede i det hele tatt skulle få lov til å komme på festen.

Bakgrunnen skal ha vært at han tidligere "har skapt drama" i forbindelse med fest, i tillegg var det i utgangspunktet en jentefest. Den fornærmede var den eneste mannen der.

- Vitnet KK (venn av samboeren til fornærmede) har forklart at hun selv har sett fornærmede være provoserende og oppsøkt personer for å banke dem. Vitnet nevnte fire ulike episoder, sa Nakstad.

- At min klient fikk panikk da hun kastet glasset etter å ha fått sprit i ansiktet er ikke usannsynlig i det hele tatt. Hun har dessuten forklart at hun ikke hadde til hensikt å treffer verken fornærmede eller andre. Hun hadde ingen tanker om at hun skulle skade noen. Hun opplevde tvert i mot å bli angrepet da hun fikk spriten i ansiktet.

Er på topplister

I retten forklarte også kvinnen i 20-årene at hun ikke har blogget om hendelsen.

- Denne saken er bare trist. Bloggen er ment å være inspirerende, det er ikke en åpen dagbok og jeg skriver ikke alt der.

Hun forklarte også at hun mottar mange trusler.

- Jeg får mange ubehagelige kommentarer på bloggen og på appen XX (navnet på en app, red. anm.). Så jeg tør ikke å stole på alle jeg møter. Det har vært helt forferdelig å vente på denne saken og har ikke sovet om natten.

Den tiltalte kvinnen har hyppig frekventert på ulike blogg-topplister, og er fremdeles i toppsjiktet. På Instagram har hun over 70.000 følgere, og hun profilerer seg også i ulike sosiale medier-kanaler.

Kvinnen pi 20-årene har i tillegg vært deltaker i en av Norges mest populære realityserier, og andre TV-serier, i løpet av de aller siste årene. Toppbloggeren har også skapt offentlig debatt på grunn av bloggen sin.

Kvinnen er tiltalt etter straffelovens paragraf 273, som omhandler kroppsskade.

I loven heter det:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller liknende tilstand hos en annen.»

Selv om øvre strafferamme er seks års fengsel, er det trolig nedre del av skalaen som er aktuelt i denne saken, dersom hun skulle bli dømt i retten.