RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldtatt av mamma

Sist oppdatert:
Kvinner, og da spesielt mødre, står bak hvert tredje seksuelle overgrep mot menn.

Det kommer fram i årsrapportene til Senteret for seksuelt misbrukte menn (SMM).

I fjor oppga 26,5 prosent av alle mennene som oppsøkte senteret at overgriperen var en kvinne. Året før – i 2005 – var tallet 31,7 prosent.

Flest mødre
- Andelen kvinnelige overgripere har ligget på mellom 26 og 34 prosent de siste årene. Det er i stor grad mødre som står bak overgrepene, sier leder Endre Førland ved SMM til Nettavisen.

Han mener tallene er representative for overgrep mot menn generelt.

- Andelen kvinnelige overgripere stemmer godt overens med internasjonal forskning, sier Førland.

Han får støtte av sexolog Thore Langfeldt, som i tidsskriftet Sexologi skriver at «mye kan tyde på at så mange som 20-25 prosent av alle overgrepene begås av kvinner, og kanskje spesielt mødre.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Fritt fram
Endre Førland mener mørketallene kan være store.

- Kvinnelige overgripere er et tema som er nærmest ikke-eksisterende i Norge i dag. Det er så tabu at ikke engang hjelpeapparatet tar tak i problematikken. Så lenge ikke samfunnet vil snakke om kvinnelige overgripere, er det fritt fram for dem, sier Førland.

Faglig rådgiver Marianne Lind ved Senter mot incest i Oslo er enig.

- For det første er det vanskelig å snakke om seksualitet i samfunnet. Enda vanskeligere er det å snakke om seksuelle overgrep. Og få ting er mer tabu enn å snakke om mødre som overgripere, sier hun til Nettavisen.

2,5 prosent av kvinnene som oppsøkte Senteret mot incest i Oslo i 2006, var utsatt for overgrep begått av sine mødre.

Totalt var 4,2 prosent av kvinnene utsatt for overgrep begått av kvinner.

Blander omsorg og overgrep
Lind prøver å forklare hvorfor kvinnelige overgripere er så tabubelagt:

- Per definisjon handler morsrollen om omsorg. Overgrep er jo det motsatte av omsorg. Når noen da begynner å blande omsorg med overgrep, blir menneskene rundt både forvirret og handlingslammet. I stedet for å gripe inn, trekker de seg unna og later som om overgrepene ikke skjer, forteller Lind.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Da Endre Førland begynte ved SMM i 1998 var det ingen menn som oppga kvinnelige overgripere. De neste årene fortalte 15 prosent av mennene årlig at de som hadde forgrepet seg mot dem var kvinner. I dag er dette tallet doblet.

- Ullent og uhåndterlig
- Tendensen er at mannlige overgripere i større grad er ute etter å tilfredsstille seg selv. De er mer fysiske i sin maktbruk. Kvinnelige overgripere utøver i mye større grad psykisk misbruk, sammenblandet med de seksuelle overgrepene. Et kraftfullt overgrep som resulterer i blåmerker er svært synlig, mens et overgrep innbakt i morsrollen er så ullent og uhåndterlig, sier Førland.

Marianne Lind var banebrytende når det gjelder forskning på området. Allerede i 1993 ledet hun er gruppe på 23 kvinner som var blitt utsatt for seksuelle overgrep av kvinner.

For 21 av de 23 kvinnene var overgrepet begått av mødrene deres.

Store senskader
Lind fant ut at disse kvinnene skiller seg fra andre incestutsatte på tre vesentlige områder:

1. De opplevde stor forvirring rundt sitt eget kjønn. Kvinnene var usikre på om de var heterofile eller bifile, og visste ikke hvordan de skulle oppføre seg overfor andre kvinner. Selv om bare to av de 23 kvinnene definerte seg som lesbiske, hadde de fleste hatt lesbiske erfaringer.

2. Kvinnene hadde meget store problemer med å løsrive seg fra sin egen mor. I alt de foretok seg, tenkte de: «Hva ville mor synes som dette?» Kvinnene fortsatte å ha et symbiotisk forhold til sine mødre. Enkelte av kvinnene hadde telefonsamtaler med sine mødre mange ganger om dagen.

3. De fleste kvinnene i Linds gruppe var single eller skilt. Kun åtte av de 23 kvinnene hadde egne barn. Disse åtte kvinnene opplevde store problemer knyttet til sin egen morsrolle.

Kvinnene slet med nærhet til egne barn og uttrykte også stor redsel for selv å bli en overgriper. Fem av de åtte kvinnene som hadde barn, oppga at de visste at barna deres var blitt seksuelt misbrukt. Hvem overgriperne var, ble de ikke spurt om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere