*Nettavisen* Nyheter.

Voldtektsmann var selv overgrepsoffer

Foto: Politiet

Sexoffer (23) rystet over seg selv etter at han voldtok kvinne i tunnel.

14.05.07 14:51

BERGEN TINGRETT: (iBergen.no) - Jeg av alle burde vite hvordan det er å bli utsatt for overgrep. Hvorfor jeg gjorde det er vanskelig å forklare. Jeg har tenkt mye på det, forklarte 23-åringen som står tiltalt for overfallsvoldtekten i gangtunnelen ved Haukeland sykehus 8. oktober i fjor.

Misbrukt av onkel
I 2003 ble hans onkel dømt for seksuelle overgrep mot ham i 1998. Han var da 14 år gammel og bodde hos tanten og onkelen i Nord-Norge. Den da lovende idrettsstjernen ble forvandlet til en vanskeligstilt tenåring med rus- og atferdsproblemer.

De siste årene har han bodd i Sverige, og var i Bergen på besøk hos foreldrene da voldtekten skjedde.

- Jeg hadde kjørt mye rundt den natten og var ruset på Rohypnol og hasj. Ved Ibsensgate parkerte jeg i en busslomme og gikk opp en sti for å tisse. Da jeg var ferdig begynte jeg å onanere. Mens jeg sto der, kom en kvinne gående på stien. Hun overrasket meg, men samtidig ble jeg opphisset av at hun så meg, forklarte 23-åringen i retten mandag.

Ville gjenta følelsen
Opphisselsen ble vekket igjen da han kjørte forbi Haukeland sykehus.

- Jeg passerte fornærmede idet hun gikk inn i tunnelen. Jeg ville oppnå den samme følelsen jeg fikk da kvinnen så meg onanere, så jeg parkerte bilen og løp etter henne inn i tunnelen, sa 23-åringen mens han stirret i bordplaten.

For ikke å bli oppdaget, løp han fra søyle til søyle, før han nådde igjen den 30 år gamle kvinnen. Da kastet han seg over henne, tvang av henne buksen og presset henne mot veggen. Livredd sparket og slo hun for å få ham bort.

- Først trodde jeg det var en jeg kjente, som tullet med meg. Men da jeg snudde meg, skjønte jeg at det var noe annet. All motstand var helt forgjeves. Jeg ba ham dra til helvete, men det hjelper ikke å snakke til en som ikke ser deg en gang. Øynene hans var helt vekke, og han var sterkere enn meg. Det var jævlig. Ekkelt, sa kvinnen da hun vitnet i retten.

DNA-treff i Sverige
23-åringen etterlot seg sæd i kvinnens hår og ansikt. DNA-profilen som ble dannet av de biologiske sporene, førte til at mannen kunne pågripes i Sverige, der politiet hadde hans DNA i registeret.

- Denne voldtekten er et speilbilde av overgrepene han selv ble utsatt for av sin onkel. De vil kunne settes direkte i sammenheng med hverandre. For ham er det helt forferdelig å ha gjort dette, med den innsikten han har i hvordan det er for offeret. Det var flaks at han ble tatt, for med videre rusbruk kunne det gått verre. Så det er godt han ble stoppet. Nå kan han få den bistand han trenger, sier 23-åringens forsvarer Aasmund Sandland til iBergen.no.

Ba om unnskyldning
- Saken med min onkel ha påvirket meg stort. Det har vært en voldsom belastning. At jeg har påført en slik skade som jeg selv har fått, er utrolig tragisk. Men jeg kan ikke få det ugjort. Jeg kan bare gjøre alt jeg kan for å hjelpe henne, sa 23-åringen i vitneboksen.

Da kvinnen var ferdig med sitt vitnemål, ba han om ordet.

- Jeg beklager på det sterkeste den skaden jeg har påført deg, og jeg håper du klarer deg videre. Du skal vite at jeg jobber med meg selv, sa han henvendt til sitt offer.

- Jeg håper du får hjelp, svarte kvinnen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.