*Nettavisen* Nyheter.

Voldtok i seks år

23-åringen voldtok for første gang som 15-åring. Nå er han tiltalt for tre nye voldtekter.

27.09.07 08:45

- Det er skremmende. Han har jo voldtatt nærmest regelmessig over tid, sier bistandsadvokat Benedicte Storhaug, som jobber for to av ofrene, til Nettavisen.

Onsdag morgen møtte mannen i Haugesund tingrett, tiltalt for tre voldtekter. Han er også tiltalt for et tilfelle av seksuell handling med en jente som ikke hadde samtykket til dette.

Da rettssakens startet erkjente han ikke straffskyld etter tiltalen.

Allerede som 15-åring voldtok den nå 23 år gamle mannen for første gang. På en ungdomsfest hos en skolekamerat voldtok han ei jente fra klassen sin mens han holdt henne fast.

- Startet veldig tidlig
Etter den første voldtekten har mannen bare fortsatt å voldta, helt fram til november i 2005.

I mai dømte Høyesterett mannen til fem års fengsel for til sammen fire voldtekter. I tillegg ble han dømt til å betale en erstatning på totalt 450.000 kroner til fem forskjellige kvinner.

Nå er han altså tiltalt for tre nye voldtekter, som alle skal ha skjedd i 2003. To av de fornærmede jentenes bistandsadvokat, Benedicte Storhaug, reagerer sterkt på at samfunnet ikke klarer å stoppe den unge voldtektsmannen.

- Han var veldig tidlig ute, siden han bare var 15 år gammel da han startet. Fra 1999 til 2005 er det snakk om ganske mange voldtekter. Det er oppe i åtte voldtekter i et intervall på seks år, og det er jo ganske solid, sier Storhaug.

Bistandsadvokatens ene klient skal ha blitt voldtatt to ganger av mannen, mens den andre skal ha blitt voldtatt en gang.

Ifølge advokaten er nå også enda en voldtekt utført av mannen. Hun mener det var først etter forrige domfellelse av mannen at saken ble tatt litt mer på alvor av påtalemyndigheten.

Anmeldt etter tre år
I november i fjor ble anmeldelsene for voldtektene som nå skal behandles levert inn til politiet.

- Voldtektene ble anmeldt når de fornærmede ble kjent med at andre hadde anmeldt han for voldtekt. Anmeldelsene kom inn da den siste saken gikk, opplyser statsadvokat Ingrid Johansen til Nettavisen.

Storhaug utdyper hvorfor voldtektene ikke ble anmeldt tidligere.

- De var jo unge når det skjedde, og så har de regnet med at det ikke skulle komme noe ut av det. Og så har de sett andre som har nådd fram, og det har nok vært litt av motivasjonen. De ser at det nytter, sier advokaten.

Ifølge statsadvokaten har mannen tidligere vært to ganger i tingretten, en gang i lagmannsretten og en gang i Høyesterett i forbindelse med voldtektene.

Det var mens en av sakene var oppe til behandling i Haugesund tingrett at de siste voldtektene ble anmeldt.

Kjæreste med offeret
Alle de fornærmede i saken som starter onsdag kommer fra Haugesund. Jenta som skal ha blitt voldtatt to ganger, har dessuten vært kjæreste med voldtektsmannen.

- Voldtektene skal ha skjedd etter at det ble slutt mellom de to. Det er snakk om to tilfeller, sier statsadvokaten.

Men jenta skal ikke ha visst om de andre voldtektssakene da hun var sammen med mannen, ifølge hennes bistandsadvokat.

- Hun fortalte om det som skjedde til andre etterpå, men hun følte at hun ikke ble trodd, sier Storhaug.

Hennes andre klient er en venninne av ekskjæresten til den tiltalte mannen.

Det er satt av tre dager til saken i Haugesund tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.