Gå til sidens hovedinnhold

- Voldtok to kvinner

- Dette er en meget alvorlig voldtektssak, sier statsadvokaten.

Neste uke starter den grove gruppevoldtektssaken i Oslo tingrett. To menn på 26 og 27 år er tiltalt for å ha voldtatt den samme kvinnen, mens en av dem i tillegg er tiltalt for å ha voldtatt en annen kvinne.

Alle de tre voldtektene skal ha funnet sted i en leilighet i Oslo sentrum den 16. november i fjor. Den ene av kvinnene var sterkt påvirket av alkohol og ute av stand til å gjøre motstand.

Betydelig skadet
En av mennene risikerer en svært streng straff, fordi kvinnen han skal ha voldtatt ble påført store fysiske skader.

- En av kvinnene har fått betydelige fysiske skader som følge av overgrepet. Det har betydning for både straffenivået og erstatningskravet, sier statsadvokat Jørn Sigurd Maurud ved Oslo statsadvokatembeter til Nettavisen.

Han karakteriserer det mennene har gjort mot de to kvinnene som svært alvorlig.

- Dette er en meget alvorlig voldtektssak, og det reflekteres blant annet ved at den ene av disse to sitter varetektsfengslet og har gjort det helt siden han ble pågrepet, sier Maurud.

Mannen risikerer 21 års fengsel.

- Den øvre strafferammen for en voldtekt med betydelig legemsskade til følge er fengsel i 21 år. Det understreker hvor alvorlig handlingen er, sier Maurud.

Den andre mannen, som er tiltalt for to voldtekter, risikerer ifølge straffeloven inntil 15 års fengsel.

Krever erstatning
I tillegg vil det ble lagt ned påstand om erstatning og oppreisning.

- Det er fremmet erstatningskrav fra begge de to jentene, sier Maurud til Nettavisen.

Eksakt hvor stort beløp som vil bli krevd i erstatning, er uvisst, men statsadvokaten opplyser at oppreisningserstatninger som blir idømt i voldtektssaker jevnlig utgjør fra 100.000 kroner og oppover. I tillegg kommer eventuelle krav om erstatning for økonomisk tap.

Bistandsadvokaten til kvinnen som er alvorligst skadet, bekrefter at han vil legge ned krav om erstatning.

- Det vil bli krevet erstatning, sier advokat Erik Kristian Gundersen til Nettavisen. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere saken ytterligere.

Høyt prioritert
Voldtektssaken har vært høyt prioritert fra første stund. Det gjør at saken kommer opp for retten på rekordkort tid.

- Det som er bra med denne saken er at den har blitt etterforsket veldig raskt og kommer til pådømmelse veldig raskt. Det er beklageligvis ikke alltid hovedregelen i disse sakene. Politiet har gjort en veldig god jobb for å få denne saken raskt igjennom. Overgrepene skjedde i november i fjor, og nå er det april. Jeg kan ikke huske tidligere å ha fått opp en så alvorlig sak så raskt, sier Maurud.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Reklame

Kun til midnatt: Disse butikkene har enorme tilbud på Cyber Monday