RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Væpnede ranere stjal «Skrik»

Sist oppdatert:
TØYEN (TV 2 Nettavisen): Munch-museet var fullt av besøkende da to væpnede ranere søndag formiddag stormet inn og plukket to av Munchs mest berømte bilder, «Skrik» og «Madonna», ned fra veggen.

Munch-ekspert Knut Forsberg anslår overfor TV 2 Nettavisen at «Skrik» og «Madonna» alene er verdt opp mot 650 millioner kroner til sammen.

Store politistyrker leter etter ranerne i og rundt Oslo søndag ettermiddag. Politiet har også tatt i bruk politihelikopter i jakten, og alt tilgjengelig mannskap er satt inn på ransjakten. Litt etter klokken 15 fant politiet en Audi på Sinsen som de mener er fluktbilen.

- Vi har varslet alle politidistrikter, grensestasjoner og flyplasser. Alle patruljer er bedt om å se etter en sort Audi A6 som er 5 til 10 år gammel. Vi har også varslet tollvesenet og Interpol, sier operasjoner Hilde Walsø ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Truet med etthåndsvåpen
Ransalarmen på Munch-museet gikk klokken 11.10 søndag formiddag. Mange gjester var sjokkerte vitner til ranet.

- To mørkkledde væpnede menn truet vaktene med håndvåpen. De stjal «Madonna» og «Skrik». De tok dem ned fra veggen og stakk av, sier Kjell Pedersen på kriminalavdelingen i Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

En mannlig museumsvakt ble tvunget ned på gulvet. Mannen er nå inne hos politiet til avhør, melder NTB.

Har funnet ramme
Ranerne forsvant i en mørk Audi nedover Tøyengata i retning sentrum.

- Sannsynligvis har flere enn to vært med på ranet. Fluktbilen sto med motoren i gang på utsiden mens to ranere gikk inn på museet, sier Kjell Pedersen.

Ranerne var maskerte, kledd i mørke klær og hansker og flere av vitnene opplevde dem som svært truende.

Fluktbilen er blitt observert i Trondheimsveien over Carl Berners plass og senere på Hasle. Her har politiet funnet deler av en maleriramme, opplyser operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til TV 2.

- En person ringte oss og fortalte at hun hadde sett en sort Audi A6 lik den vi etterlyste på Carl Berners plass. Hun oppfattet at personene i bilen var maskerte. Da vi kom til Sukkertoppveien, fant vi en maleriramme, sa Hilde Walsø i Oslo politidistrikt til NTB tidligere i dag.

Kjennemerket som satt bak på bilen startet muligens med bokatavene CE, opplyser politiet i en pressemelding.

Til sykehus med sjokkskader
Alt disponibelt mannskap er søndag innkalt i jakten på ranerne.

En person, en kvinnelig vakt, er brakt til legevakt med sjokkskader, men hun skal ikke være fysisk skadd.

Politiet sier også at det var «fryktelig mange vitner» til det som skjedde, siden ranet skjedde i åpningstida. Disse skal i ettermiddag avhøres og det skal dreie seg om cirka 25-30 personer.

Et voldsomt politioppbud, leder for museet, Gunnar Sørensen og den øvrige ledelsen er på museet nå.

Munch-museet holder naturlig nok stengt søndag, og mange skuffede turister møtte stengte dører. Mange opplevde også ranet på svært nært hold.

- Svært skjørt
«Madonna» er et oljemaleri på lerret, malt i 1893-94. Det er 90 x 68,5 cm stort, opplyser Munch-museet på sine hjemmesider.

«Skrik» er et pastellmaleri der ulike teknikker er brukt på pappkartong, malt i 1893. Dette bildet er 83,5 x 66 cm stort.

- Bildet er veldig skjørt fordi det er malt på pappkartong. Vi er veldig engstelige for hva som vil skje med bildet nå. Så lenge det er i ramme og glass går det bra, men hvis rammen blir fjernet, vet vi ikke hva som kan skje, sier informasjonssjef ved museet, Jorun Christoffersen, til TV 2 Nettavisen.

I 1994 ble en annen utgave av «Skrik» stjålet fra Nasjonalgalleriet. Det fins tre originalutgaver av dette bildet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere