*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer å melde TV 2 til PFU

INITIATIVTAKER: Islamkritiske Pegida, med Max Hermansen som initiativtaker, marsjerte for første gang i Norge mandag. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Mener TV 2 brøt Vær varsom-plakaten.

24.01.15 13:37

- Jeg så denne mannen i demonstrasjonen og jeg snakket med ham. Jeg kjenner ham ikke, men han virket noe forvirret på meg. Spørsmålet jeg stiller er om TV 2 ikke har brutt Vær varsom-plakaten.

Les også: - Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet

Les også: - Han skjærer alle over én kam

Det sier Max Hermansen, mannen som tok initiativ til en norsk Pegida-marsj mot islam og muslimsk innvandring mandag. Nærmere 200 personer deltok i marsjen i Oslo, som ble til etter inspirasjon fra Tyskland. Der har Pegida-bevegelsen gjennomført en rekke marsjer.

Les også: - Klart det var ubehagelig, sier TV 2-reporter

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE HETSET: TV 2-reporter Kadafi Zaman. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

TV 2-reporter Kadafi Zaman fikk mye oppmerksomhet med sitt intervju med en av deltakerne i marsjen. Da han spurte hva mannen gjorde der, ble han kalt "muslimjævel" på direkten.

Se TV 2-innslaget der Kadafi Zaman blir hetset her. Opptaket er så langt sett av over 500.000.

Til Nettavisen sier Zaman at han opplevde hetsingen som ubehagelig, men at han ikke mener mannen var representativ for de som deltok i marsjen.

Kritisk til TV 2

Max Hermansen fordømte også uttalelsene, men spør nå om TV 2 gjorde de riktige presseetiske vurderingene da de sendte opptaket og bildene med mannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

INTERVJUET: Under Pegida-demonstrasjonen i Oslo mandag kveld intervjuet TV 2-reporter Kadafi Zaman denne mannen, som svarte med å hetse reporteren. Foto: TV2 Nyhetskanalen


Ekspert i presseetikk Gunnar Bodal-Johansen, sier at TV 2 kan ha brutt Vær Varsom Plakatens paragraf 3.3 som sier at personer skal bli gjort oppmerksom på at de er i en intervjusituasjon.

– Det er klart at når man intervjuer en person, uten å ha undersøkt hvem man snakker med, så er det et særlig krav til at vedkommende blir presentert for situasjonen. Reporteren bør presentere seg og fortelle vedkommende at man er på direkte-TV. Det er det minste kravet man må stille. Ved å ikke gjøre oppmerksom på dette, vet man heller ikke om dette er en person som må beskyttes mot seg selv, sier Bodal-Johansen og legger til at mye tyder på at denne intervjusituasjonen ikke var avklart.

TV2 har hengt ut en ung mann, og vist for en hel verden at han har gjort noe svært dumt og uakseptabelt

- Har hengt ut en ung mann

På sin Facebook-side skriver Pegida-leder Hermansen at han er sint:

- TV2 har hengt ut en ung mann, og vist for en hel verden at han har gjort noe svært dumt og uakseptabelt.

Han stiller spørsmål ved den unge mannens vurderingsevner.

- Da kan TV2 ikke være så uprofesjonelle at de fullstendig glemmer "Vær varsom-plakatens" punkt, skriver han videre.

Her snakker vi om en aktivist som på eget initiativ oppsøker vår direktesending

Hermansen viser til Vær varsom-plakatens punkt 3.9 som sier at man skal opptre hensynsfullt i den journalistiske arbeidsprosessen.

"Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser. Misbruk ikke andres følelser, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre", lyder formuleringen i pressens Vær varsom-plakat.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2: TV 2s nyhetsredaktør, Jan Ove Årsæther, er trygg på at TV 2s avgjørelse var i tråd med god presseskikk. Foto: Håvard Solem, TV 2

Vurderer å bringe inn for PFU

- Jeg vurderer å anmelde TV 2 til Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver Hermansen på Facebook.

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier at saken gjerne må bli prøvd i PFU.

- Her snakker vi om en aktivist som på eget initiativ oppsøker vår direktesending. Jeg er rimelig trygg på at vår behandling av saken er i tråd med gjeldende presseskikk, sier årsæther.

Les også: Pegida-demonstrasjon ga rekordoppmøte

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag