RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer granskning av arsenikksaken

Sist oppdatert:
Over helgen vil Helsetilsynet i Nordland vurdere om håndteringen av arsenikksaken ved Sandnessjøen sykehus skal granskes.

Det var Sandnessjøen sykehus som trykket på alarmknappen da 48 år gamle Ellen Inger Aspaas ble siktet for å ha arsenikkforgiftet sin 8 år gamle datter. Jenta ble i 2 ½ måned plassert på barnehjem mens saken ble gransket.

- Mandag er det naturlig å vurdere om det er aktuelt å foreta en grundig gjennomgang, sier fungerende fylkeslege Kjell Hjelle til NTB.

Krever granskning

Han sier at Helsetilsynet i dag ikke har noe grunnlag for å si at sykehuset har opptrådt feil. Kvinnens advokat Christian Wiig krever granskning av sykehusets håndtering. Han får støtte av VG som på lederplass fredag krever at Helsetilsynet på eget initiativ gransker saken i full bredde.

Etter at arsenikksaken ble kjent, kritiserte blant andre Folkehelseinstituttet den analysen som Sandnessjøen sykehus baserte seg på da det slo alarm.

Blir henlagt

– Vi ble mildt sagt forbauset da vi hørte om saken. Vi er det offentlige laboratoriet for slike saker i Norge, sa divisjonsdirektør Jørg Mørland til TV 2 Nettavisen.

Senere sa Sintef, som hadde utført prøvene på vegne av Sandnessjøen sykehus, at de hadde testet positivt på arsen, og ikke arsenikk.

I ettertid viste rettslige undersøkelser ved Karolinska institut i Sverige, og ved Ullevål sykehus at jenta ikke hadde arsenikk i kroppen, men at hun derimot lider av en sykdom som har fremkalt de spesielle symptomene.

Kvinnen er fremdeles formelt siktet, men politiet i Helgeland har åpent gått ut og sagt at saken vil bli henlagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere