Vurderer norske reisemål for prestisjeliste

UNESCOs verdensarvkomité skal i løpet av uken avgjøre om Geirangerfjorden og Nærøyfjorden samt øysamfunnet Vega skal inngå i den prestisjefylte Verdensarvlisten.

27.06.04 12:15

Verdensarvkomiteen har møte i den kinesiske byen Suzhou, og de to norske kandidatene skal vurderes sammen med 46 andre steder rundt om i verden. Riksantikvar Nils Marstein er Norges representant i komiteen.

De to fjordene og øyriket Vega er valgt ut fordi man i Norge spesielt vil synliggjøre det man mener er et unikt samspill mellom natur og kultur hos de norske kandidatene.

Norge har fra tidligere fire steder på Verdensarvlisten. Det er Urnes stavkirke, Bryggen i Bergen, Røros Bergstad og helleristningene i Alta.

Riksantikvar Nils Marstein sier at Norge klart har tilkjennegitt at vi vil arbeide for å forsterke den tredje verdens stemme i verdensarvkomiteen. Afrika og Stillehavsregionen er særlig underrepresentert. Det er et mål for Norge å bidra til at flere steder i utviklingsland nomineres og innlemmes på Verdensarvlisten. Mange mener at listen i dag har en overvekt av europeisk kultur- og naturarv.

Norge opprettet i 2003, i samarbeid med de andre nordiske landene, en egen stiftelse for å styrke arbeidet med konvensjonen om Verdensarv - Nordic World Heritage Foundation. Hensikten er blant annet å hjelpe land i den tredje verden i arbeidet for å få nominert steder til Verdensarvlisten.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.