Vurderer ny Dereka-etterforskning

Forsvareren til 22-åringen som ble dømt for drapet på 16-årige Dereka Maria Rukan Mikula, vurderer å starte privat etterforskning for å få saken gjenopptatt.

12.01.06 15:32

Advokat Bjørn Haugen har igangsatt nye, tekniske undersøkelser i et norsk forskningsmiljø med tanke på en mulig påfølgende privat etterforskning, skriver Moss Avis. Haugen var forsvarer for mannen som ble dømt til 17 års ubetinget fengsel for drapet på Dereka Maria Rukan Mikula (16) i Son i Akershus i mars 2003. Haugen til avisen at han trenger godt over 100.000 kroner til nye tekniske undersøkelser. Hvis han får svar på undersøkelsene, vil han vurdere å sette igang privat etterforskning.

Sons-mannen, som i dag er 22 år, har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Hans forsvarer ønsker ikke å si hva de nye undersøkelsene skal belyse.

- Jeg ønsker ikke å spesifisere hva disse tekniske undersøkelsene handler om. Men vi snakker om omstendigheter som ikke ble fremlagt under rettsforhandlingene verken tingretten eller lagmannsretten, sier Haugen til avisen.

Under rettssaken i 2003 innrømmet 22-åringen at han hadde vært i leiligheten til Dereka da hun ble drept. Han fortalte at han ble slått ut og lå på gulvet hos Dereka.

- Jeg husker at jeg våknet på gulvet og så i høyre øyekrok en skygge. Og dette kan godt dreie seg om et menneske, men jeg så ikke detaljer. Jeg så bare en skygge, sa han i tingretten. Les hele hans forklaring her.

Den tiltalte gikk på hjertemedisin på drapstidspunktet, og hans advokat hevdet i retten at han kunne ha fått blackout som følge av bruken av medisinen og alkohol. Rettssakkyndige i saken avviste imidlertid det som dengang ble omtalt som «det sorte hull» i hans hukommelse i den perioden da drapet skjedde. Les egen sak her.

Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste sommeren 2004 anken fra den dømte mannen. Bistandsadvokaten til Derekas familie sier til Moss avis at han opplever det som en belastning at saken nå kommer i fokus igjen.

TV 2 Nettavisen klarte ikke å få en kommentar fra advokat Haugen torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.