*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer ny drapsrettssak

Familien til den drepte Audun Bøland mener det kan være grunnlag for ny rettssak mot drapsmannen. Nå vil statsadvokaten ha ny rettssakyndig vurdering.

Onsdag kom det fram at en nå 30 år gammel etiopier som drepte bussjåfør Audun Bøland på Valdreeseksperessen og asylsøkeren Christian Baloky har vandret fritt rundt i Hamar i halvannet år i forbindelse med behandling under tvungen psykisk helsevern. Men nå er han tvangsplassert på en sikker institusjon fordi han kan ha fått feil diagnose og kan være farlig.

Statsadvokat Bodil Thorp Myhre sier til Hamar Arbeiderblad at hun vil innkalle nye rettssakkyndige for å vurdere dobbeldrapsmannen. Da kan det bli ny rettssak mot mannen, ifølge VG.

- I forhold til oss, jeg, lille Kathrine og Kim, mor og far til Audun og søsknene hans, så er dette egentlig et hån. Det har det vært hele veien, sier Solhild Bøland, Audun Bølands kone, til TV 2.

Også Helsetilsynet skal se på om det er gjort noe kritikkverdig i forbindelse med saken, melder TV2-nyhetene.

Ny utredning
Det er Sanderud sjukehus på Hamar som har behandlet den dobbeltdrapsdømte psykiateren. Men nå er han sendt til en sikker institusjon i påvente av en ny utredning for en annen psykisk diagnose enn det rettspsykiaterne hans mener at han hadde. Medisinene han har fått siden drapet i 2003, kan dermed ha vært uten effekt og ikke minsket risikoen for gjentakelse.

Hans advokat Åse Schei bekreftet opplysningene om mulig feildiagnose overfor Nettavisen onsdag kveld.

-En ny lege har overtatt ansvaret for behandlingen, Han mener at han kan ha fått feil diagnose og dermed feil behandling. De vil utrede ham for å se hvorvidt han er farlig, sier Schei.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Trodde ikke på ham
Den nå 30 år gamle etiopieren ble dømt til psykiatrisk behandling og familien ble nektet erstatning fordi mannen var psykotisk da han begikk drapene.

- Mine tanker om den delen er at jeg har aldri trodd på ham. Siden i tingretten, der vi møtte ham første gangen, så tror jeg at han har spilt et spill for galleriet, sier Solhild Bøland.

- Hvis det viser seg at han ikke er psykotisk, så synes jeg at vi burde ta opp igjen hele rettssaken, slik at han kan dømmes for det han har gjort, sier Kim Bøland.

Varsler mulig tilsynssak
Helse og omsorgsdepartementet ble orientert om saken gjennom media onsdag.

Det er departementet som har hovedansvar for personer som er dømt til psykisk behandling.

- Dette er en fryktelig, fryktelig tragisk sak. Nå har jo domstolen dømt slik domstolen har gjort, og det er vanskelig for meg å kommentere hvirdan behandlingen skal foregå, sier statssekretær Vegard hasvik i Helse og omsorgsdepartementet til TV 2

- Det vi har gjort etter at vi ble kjent med denne saken gjennom media i går, er å kontakte Helsetilsynet, som gjennom Fylkeslegen i området skal gå inn i denne saken og forsikre seg om at det ikke har skjedd noe kritikkverdig. Dersom det har skjedd noe kritikkverdig, vil det bli opprettet en tilsynssak, fortsetter statssekretæren.

- Men er det ikke kritikkverdig i utgangspunktet at de etterlatte risikerer å møte denne drapsmannen på gata?

- Nå ber jeg om forståelse for at jeg ikke kan gå inn og kommentere hvordan enkeltpasienter behandles ut ifra omtale i media. Men vi har vårt faglige tilsyn som går inn for å sikre dette som domstolen har pålagt, at vi kan gi behandling til dem når det faktisk skjer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.