RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer ny sultestreik

Sist oppdatert:
Tirsdag jublet de og avsluttet sultestreken. Nå raser afghanerne mot den norske regjeringen.

«Vi vant, vi vant», ropte afghanerne da de tirsdag avsluttet den 26 dager lange sultestriken. Utspillene fra inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og SV-leder Kristin Halvorsen om at regjeringen ville lytte til rådene fra FN, fikk flyktningene til å føle at de hadde seiret i kampen for opphold i Norge.

Men som TV 2 Nettavisen skrev tidligere torsdag, fortsetter Politiets Utlendingsenhet utsendingen av afghanere til Kabul. Det kom som en overraskelse på flyktningene.

- Bryter løfter
- Vi protesterer på det sterkeste mot at regjeringen nå bryter de løftene som gjorde at vi avbrøt sultestreiken tirsdag kveld. Vi hadde ventet oss mer av regjeringen i et land som Norge, sier afghanernes talsmann, Zahir Athari til TV 2 Nettavisen.

Han reagerer særlig på at regjeringen vil tvangsutsende to menn allerede fredag. Bjarne Håkon Hanssen sa mandag at afghanere uten tilknytning til Kabul ikke vil bli sendt ut i 2006.

- Den ene av dem som skal kastes ut fredag har tilknytning til provinsen Lagman, som ligger øst for Kabul i et område med sterk Taliban-virksomhet. Den andre har bodd i Kabul, men har nå ikke noe nettverk i byen. Begge disse deportasjonene er i strid med lovnaden som ble gitt, hevder Zahir.

Han er kraftig provosert over brevet som Arbeids - og inkluderingsdepartementet sendte ut torsdag.

Skal stues sammen
- Departementet sier nå at vi skal stues sammen på et ventemottak som er bygd for 100 personer og fratas arbeidstillatelse og muligheter til opplæring og andre aktiviteter, forteller han.

Zahir legger til at de afghanske flyktningene nå vurderer å gjenoppta sultestreiken.

- Det er ikke noe vi ønsker, men hvis regjeringen fortsetter å bryte løfter, må vi vurdere å sultestreike på nytt, sier han.

-Har grunn til å reagere
Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme skjønner at afghanerne føler seg lurt.

- I de to siste dagene har det vært en helt annen ordbruk fra departementets side enn den tonen vi hørte fra Bjarne Håkon Hanssen og Kristin Halvorsen mandag. Vi har ikke sett noen oppfølging av de løftene de kom med, sier Pettersen til TV 2 Nettavisen.

- Hvilke konkrete løfter er brutt?

- Man skulle blant annet sikre en ny vurdering av søknadene, og legge opp til at alle skulle få juridisk bistand. Hvis afghanerne nå blir kastet ut uten å ha fått legge frem sakene sine på nytt, var dette bare tomme ord, fastslår han.

Taus Hanssen
Etter at afghanerne jublende avblåste sultestreiken tirsdag kveld, sa Bjarne Håkon Hanssen til TV 2 Nettavisen at «de er ikke i noen annen situasjon nå enn da streiken startet».

- Har det vært en kommunikasjonssvikt mellom afghanerne og departementet?

- Når man har sultestreiket i mange dager blir man desperat og leter etter lyspunkter. Kanskje jublet de for tidlig. Men i mine øyne blir det helt feil å kritisere afghanerne for dette - det er regjeringen som bør kritiserees for ikke ha å fulgt opp politikken i tråd med FN, sier Pettersen.

Informasjonssjef Wenche Rasch i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier til TV 2 Nettavisen at statsråd Bjarne Håkon Hanssen ikke vil kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere