*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer overgangsmodeller før EU-utvidelse

Regjeringen jobber med ulike modeller for overgangsordninger for arbeidsinnvandring når EØS-området utvides 1.mai.

20. februar blir trolig regjeringens planer om overgangsordninger kjent, når arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) møter Kontaktutvalget for arbeidslivet for å diskutere overgangsordninger, beskyttelsesmekanismer og modeller mot sosial dumping når EU utvides til 25 medlemsland 1. mai.

- Til den tid vil vi nok ha klarhet i bredden av hvilke tiltak vi kommer til å møte EØS-utvidelsen med, sa kommunalminister Erna Solberg (H) til NTB fredag ettermiddag.

Norge ønsket egentlig ikke å innføre overgangsordninger for fri flyt av arbeidskraft når EØS-området utvides med ti nye EU-medlemmer.

- Landene som er nærmest oss har valgt å liberalisere arbeidsmarkedet, selv om de ikke åpner det fullt ut. Det er begrunnelsen for at også vi nå endrer standpunkt, sa Solberg, og henviste til at statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) torsdag varslet norske overgangsordninger.

- Når regjeringssjefen sier at vi skal ha overgangsordning, så er det han som bestemmer, fastslo Solberg.

Hun medga at det er utfordringer knyttet til velferdsordningene, som kontantstøtten, og fastslo at Norge må stille krav om fulldagsjobb og arbeidstillatelse for at innvandrere skal få ta del i våre velferdsordninger.

En lovproposisjon om andre deler av EØS-utvidelsen kommer før påske, og ifølge kommunalministeren er det naturlig at regjeringen legger fram sine forslag til overgangsordninger samtidig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag