*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer raskere akutthjelp på åstedet

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Vi vil se på om helsepersonell bør rykke inn på åsted før all risiko er fjernet.

24.08.11 21:25

Det sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.

Han forteller at Helsedirektoratet skal se gjennom rutinene og eventuelt gi grønt lys for at helsepersonell kan rykke inn på et åsted før politiet har sikret området.

Ambulanser i kø
Mens sivile hjalp til med å ta hånd om ungdommer som rømte fra Utøya fredag 22. juli, sto ambulanser i kø og ventet på klarsignal fra politiet. Mannskapene måtte holde seg unna ferjeleiet fordi politiet ikke hadde klarert området.

- Det var åpenbart at sivilbefolkningen som hjalp til, hadde et akutt behov for bistand, sier leder for ambulansetjenesten i Bergen, Guttorm Brattebø.

Politiets mye omtalte «skyting pågår»-instruks fra 2009 innebærer at den første patruljen som ankommer et åsted skal rykke inn og forsøke å stanse en gjerningsmann, selv om det betyr fare for deres eget liv.

Verken utstyr eller trening
Spørsmålet som nå skal tas opp til vurdering er er om også ambulanse- og redningspersonell skal få en lignende endring i instruksen.

- Ved eventuelt nye prosedyrer vil vi også vurdere risikoen. Vi skal vurdere om «skyting pågår» vil innebære at helsepersonell kan rykke inn og arbeide før all risiko er fjernet. Men det vil alltid være politiets vurderinger som ligger til grunn for når helsevesenet skal begynne å arbeide, sier Bjørn-Inge Larsen.

I dag har helsepersonell verken utstyr eller trening til å gå inn i skarpe oppdrag, sier ambulansesjef Bjørn Hammer i Vestre Viken helseforetak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.