*Nettavisen* Nyheter.

WHO støtter nordisk alkohol-initiativ

Foto: Knut Falch (Scnapix)

WHO ga tirsdag full tilslutning til det nordiske initiativet til en strategi mot skadelig bruk av alkohol.

Vedtaket, som ble fattet under WHO-samlingen i Geneve, innebærer at WHO for første gang siden 1983 setter alkohol som folkehelseproblem bredt på dagsorden.

- Vedtaket er en stor seier for samarbeidet mellom de nordiske landene, men det viser også at engasjementet for en kunnskapsbasert alkoholpolitikk har bred støtte internasjonalt. Arbeidet blir også støttet av land der alkoholindustrien har en sterk stilling, som Frankrike, Italia, Spania og Jamaica, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i en felles pressemelding.

Norge har, sammen med de øvrige nordiske landene, gått i spissen for å få satt alkohol på dagsorden i WHO for å sikre bedre mulighet til å bruke nasjonalt tilpassede virkemidler og større internasjonal forståelse for problemets omfang.

De to statsrådene mener resolusjonen markerer starten på et langsiktig internasjonalt samarbeid om alkoholrelaterte problemer, og vil bringe disse spørsmålene høyere opp på den internasjonale helseagendaen. De er fornøyd med at WHO og medlemslandene legger vekt på de sosiale problemene knyttet til helseskade.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.