RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Widvey ber Kirken rydde opp i medlemslistene

 
  Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kulturminister Thorhild Widvey (H) er bekymret for at kirkemanntallet ikke er korrekt og pålitelig. Hun ber Kirken rydde opp og fjerne ufrivillige medlemmer.

I et brev til Kirkerådet torsdag påpeker hun at det er et kjent problem at personer som ikke er medlemmer i Den norske kirke, fortsatt står oppført i manntallet og får tilsendt valgkort.

– Religion og deltakelse i et trossamfunn er et svært viktig personlig spørsmål. Jeg forstår at folk blir frustrert hvis de aktivt har forsøkt å melde seg ut av kirken uten at det er registrert, sier Widvey.

LES OGSÅ: Omfattende medlemsjuks i Den norske kirke

Setter frist

Kulturministeren minner Kirkerådet om at det har ansvar for manntallet og gir dem frist til 10. oktober med å komme med en rapport om hvilke tiltak som er gjennomført siden kirkevalget i 2009 for å få bedre medlemslistenes kvalitet.

Dette er en frist som vil bli overholdt, lover Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen.

– Vi er allerede i gang med en gjennomgang av de feilene som har oppstått. Vi ser fram til både å finne feilene, rette opp feilene og kvalitetssikre at systemet blir godt. Dette vil vi rapportere om til statsråden så raskt vi får gjort det, sier Johnsen til NTB.

Klandrer følgefeil

Direktøren sier også at de umiddelbart fjerner ufrivillige medlemmer fra systemet når de får tilbakemelding fra disse.

– Vi ser også alvorlig på saken. Vi har tatt tak i dette siden registeret ble opprettet. Da det ble opprettet på 90-tallet ble det basert på folkeregister og ikke kirkebøkene. Så det har vært følgefeil hele tiden, sier Johnsen, som framhever at det var en politisk avgjørelse at folkeregistre ble lagt til grunn da manntallet ble opprettet.

Fakta: Fakta om kirkevalget

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Kirkevalget 2015 holdes 13. og 14. september, samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer.

* Det skal velges nye menighetsråd og nye medlemmer til de 11 bispedømmerådene som samlet utgjør Kirkemøtet i Den norske kirke.

* Alle kirkemedlemmer som fyller 15 år i løpet av 2015, har stemmerett.

* Mange har reagert på at de i forkant av årets kirkevalg har fått tilsendt valgkort selv om de ikke er medlem i Den norske kirke.

* Til menighetsrådene skal det samlet velges i underkant av 8.000 medlemmer.

* Kirkemøtet har samlet 116 medlemmer. 77 av representantene er lekfolk som ikke er ansatt i kirkelig stilling. 65 av disse skal velges ved direktevalg. For første gang skal flertallet av Kirkemøtets medlemmer velges direkte av kirkens medlemmer.

* Ved kirkevalget i 2011 ble det avgitt 418.700 stemmer. Det tilsvarte 13,5 prosent av de stemmeberettigede.

Kilde: Den norske kirke og NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere