Yamira (7) holdt på å dø etter å ha spist peanøtter

REDDET: Kjersti Ovrid Totland ble kjemperedd da hunden Yamira (7) plutselig ble liggende halvdød på gulvet. Det skulle vise seg å være et svært alvorlig tilfelle av magedreining. Heldigvis fikk hun Yamira tilbake. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

REDDET: Kjersti Ovrid Totland ble kjemperedd da hunden Yamira (7) plutselig ble liggende halvdød på gulvet. Det skulle vise seg å være et svært alvorlig tilfelle av magedreining. Heldigvis fikk hun Yamira tilbake. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

En liten forglemmelse på stuebordet tok nesten hunden Yamira fra familien.

(Bergensavisen): På selveste kvinnedagen, 8. mars, skulle ikke alt gå som planlagt hjemme hos familien Totland på Knarvik.

Da de våknet opp om morgenen, lå familiehunden Yamira omtrent livløs på gulvet.

– Jeg skulle ta henne med ut på tur, men da jeg fant henne lå hun bare på gulvet. Hun lagde høye klagelyder og det kom skum fra munnen hennes, forteller hundepappa Lars Johan Totland.

STING: I to uker måtte Yamira gå rundt med en body for å unngå at hun rørte stingene. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

Høye klagelyder
Kvelden før hadde familien hatt en skål med peanøtter stående på stuebordet.

Da de gikk å la seg for natten lå halve innholdet igjen.

– Yamira må ha spist alt sammen etter at vi la oss, og kanskje deretter løpt etter katten. Det var sikkert en halv pose nøtter igjen i skålen, forteller Kjersti Ovrid Totland.

Lars Johan og Kjersti skjønte raskt at noe var alvorlig galt med hunden.

– Jeg har aldri hørt så forferdelige lyder før. Det var nesten sånn at jeg trodde vi måtte gi slipp på henne, sier Kjersti Ovrid Totland trist.

De tok henne med inn til Knarvik dyreklinikk, hvor Kjersti jobber, men hun er ikke selv veterinær.

Magedreining
Da veterinæren også kom til dyreklinikken, som i utgangspunktet var stengt fordi det var søndag, sto det om minutter.

Yamira hadde fått det som kalles en magedreining. Hva som er hovedårsaken til dette er omdiskutert, men sannsynligvis er det kombinerte årsaker.

– Helt typisk er det at storvokste hunder med dyp brystkasse rammes, men alle andre raser kan også få det, sier veterinær Sondre Halsne Juvik ved Knarvik dyreklinikk.

I en dyp brystkasse har magesekken større plass til å røre på seg. Dette er grunnen til at større hunder rammes oftere.

Legger man til lek og bevegelse etter et stort måltid så anser man at risikoen øker enda mer. Det som hender er at magen roterer eller snurrer rundt sin egen «akse».

– Yamira hadde en helt ekstrem gassansamling. Grunnen til at hun brakk seg og fikk skum i munnviken var at hun forsøkte desperat å få gassen ut, men det klarer ikke hunden å gjøre dersom dette skjer, sier Sondre Halsne Juvik.

FRISK: Yamira fikk livet tilbake etter operasjonen. Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

Kostbar operasjon
Yamira måtte rett på operasjonsbordet. Der ble hun liggende i godt over en time.

Å operere en hund som har magedreining kan være svært kostbart. Prisen kan ligge på rundt 20.000 kroner.

– Det er et stort inngrep som krever flere veterinærer. Man må åpne opp for å fjerne det hunden har fått i seg, samt rense tarmene. Magedreining er noe som vil ta livet av hunden dersom det ikke blir gjort noe, sier veterinæren.

Nesten to uker etter operasjonen logrer Yamira fornøyd med halen rundt omkring i Knarvik dyreklinikks lokaler.

– Heldigvis hadde vi forsikret hunden vår. Dersom man ikke har gjort det, og ikke har råd til en operasjon, vil hunden dø. Så mitt tips til alle dyreeiere er forsikring, sier Kjersti.

Men hun ønsker også å advare vedrørende mat.

– Vi kommer aldri til å sette noe frem slik at Yamira kan få tak i det igjen. Dette må andre hundeeiere også være obs på, sier Kjersti.

Les flere saker fra BA her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.