RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

YouTube-film svindler deg

Sist oppdatert:
En nusselig YouTube-video kan knekke alle kodene dine.

Eksperter advarer nå mot den nye metoden.

Installerer programvare
- Det er et bra lokkemiddel. YouTube er veldig populært, sier sikkerhetsrådgiver Joakim von Braun til Expressen.

«Te Amo» eller «Jeg elsker deg», sier den forelskede anden mens den spiller fiolin for sin kjære. Men bak den søte og tilsynelatende uskyldige filmen ligger faren og lurer. Her finnes nemlig et system som truer med å ta over hele datamaskinen din, i jakt på bankkoder og andre passord, advarer verdens største datasikkerhetsselskaper, Panda Software.

Svindelen går ut på at du mottar linken til filmen som ligger på YouTube. Når du sitter og ser på filmen, installeres samtidig en fiendtlig programvare ubemerket på maskinen din.

Blokkerer antivirus
Programvaren, eller ormen som noen kaller denne typen, heter Spreadbanker A. Den søker igjennom datamaskinen din etter for eksempel bankinformasjon og andre passord. Dessuten blokkerer den flere av sikkerhetstiltakene du eventuelt har satt i gang, slik at antivirusprogrammer ikke fungerer optimalt.

- Det er smart. Hindrer man antivirusprogram, er det vanskelig å oppdage at man har blitt angrepet, og enda vanskeligere å oppgradere antivirusprogrammet, sier rådgiver Joakim von Braun i Panda Software.

Som von Braun sier, tenker ikke mange på at filer de laster ned kan inneholde ormer eller trojaner.

Nordea hardt rammet
Store internasjonale nettsider, som for eksempel YouTube - er dessverre ikke trygge. Det går nemlig ikke an å se hvilke klipp som kan være farlige.


- Det gjelder å ha bra antivirusprogram, så får man stole på disse, sier Braun - som selv surfer ofte på YouTube.

Banken Nordeas kunder har det siste året blitt hardt rammet av nettsvindlere som har kommet over kort- og kontoutskrifter. Nå tilbyr de sine kunder gratis nedlastning av antivirusprogrammer for å beskytte seg.

- Vi ser på forskjellige trusler og forsøker å oppdatere oss. Dessverre er det mange som ligger et skritt foran oss, sier pressetalsmann Boo Ehlin i Nordea.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere