Zias siste 48 timer

Statsadvokat Anne Gro Annensen Kleven, Stine Sveier Nielsen og advokat Ole A Rasmussen,

Statsadvokat Anne Gro Annensen Kleven, Stine Sveier Nielsen og advokat Ole A Rasmussen, Foto: Ole Dag Kvamme, TV 2 Nettavisen

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): Ifølge aktoratet planla fire menn drapet på Zia Anwar gjennom to døgn, før han ble lokket i en felle.

20.09.04 16:18

Etter drapet dro drapsmennene på fest, men stemningen falt da jubilanten sjekket og fant Zia død ved midnatt 16. mars i fjor, ifølge statsadvokat Stine Sveier Nielsen.

Statsadvokat Stina Sveier Nilsen forklarte Aust-Agder tingrett hva aktoratet mener skjedde da Zia Anwar (27) døde i fjor. Hun kan ha gode kort på hånden. I avhør har nemlig flere hardkokte kriminelle fortalt inngående om mishandlingen av Anwar.

- Forklart seg
- De har forklarte seg om egne og andres roller, men vi vet ikke om de vil fortelle det samme her i retten, sier Sveier Nilsen.

Torsdag 13. mars 2003 skal en 30-åring, som omtales som hjernen bak udåden, ha invitert tre andre til en leilighet i Sandefjord. Her ble det utdelt våpen som nettopp var skaffet til veie fra en femte tiltalt.

I leiligheten ga 30-åringen de tre i oppdrag å beskytte en kvinne som skal ha blitt truet av Zia Anwar. I tillegg skulle de gi Zia Anwar en lærepenge. Den 27 år gamle kvinnen er i dag den åttende tiltalte i saken.

De tre dro direkte til Arendal. Fredag kveld fikk de overlevert våpen de skulle ha med. Anwar skal ikke ha ant noe om fellen han ble lokket i.

Siste samtale
Samme dag leide Zia Anwar gjennom en bekjent en Mercedes E 220 cdi og kjørte til Arendal lørdag. Han ble stoppet i politikontroll på veien, men fikk fortsette. Klokken 13.14 snakket han med en kamerat i telefonen. Deretter ble det tyst i telefonen hans. Like etter ankom han Stoa billakkering, hvor han skulle treffe en ansatt. Her ble han overmannet umiddelbart av de tre hovedtiltalte.

Den ansatte og daglig leder sitter nå tiltalt for medvirkning. Til TV 2 Nettavisen sier de at de føler seg misbrukt og «tatt bakfra» av de tre som er tiltalt for mishandlingen.

Mens de to ansatte delvis skal ha oppholdt seg i et annet rom skal de tre mennene ha slått Zia Anwar med et balltre.

- En av dem forklarer også at de slo med knyttnever til tennene falt ut, sa Sveier Nielsen.

Gjentatte ganger skal han ha fått en pistolmunning stukket opp i anus. Denne ble vist frem til en av billakkererne, og den 27 år gamle jenta fikk etterpå i oppdrag å rengjøre den. Hun skal også ha vasket blod fra verkstedet, fjernet et balltre, malt over bevis, brent klær og vasket blod ved en bolig.

Anwar ble også skutt i benet. Han ble delvis avkledd. Etter mishandlingen ble han pakket inn i plast og/eller teipet, og lagt bakpå en pickup.

Klokken 15.55 ringte en av billakkerne politiet og sa de «ville finne den de lette etter i en blå container ved Dekkmann». Politiet rykket ut og fant intet. Anwar var da heller ikke savnet.

Fra mishandling til fest
De tre gjerningsmennene delte seg. En kjørte Mercedesen til Dekkmann, ikke langt unna. De to andre fulgte i pickupen. De bar Anwar over i baksetet på Mercedesen, og forlot ham. Deretter reiste de på fest til 30-åringen, som hadde oppbevart og skaffet våpen til veie. Billakkererne dro hjem og deltok ikke på festen.

Et tilfeldig vitne skal like etter klokken 16 ha hørt Zia i live. Ved midnatt fikk jubilanten beskjed om å sjekke forholdene, og fant Zia død i bilen. Deretter ble det anskaffet større mengder brennstoff.

Bilen ble påtent og politiet fikk melding. Snart var det klart at en død mann befant seg i baksetet, og Stoa-saken var i gang.

Advokat Jonny Sveen, som forsvarer en av tre hovedtiltalte, bekrefter at statsadvokatens fremstilling er i tråd med politiforklaringene. Etter TV 2 Nettavisen forstår er det likevel avstand mellom forklaringene, hvor de tre skylder på hverandre.

- De har ulike interesser i forklaringene, sier Sveen.

PS! Tirsdag skal første tiltalte starte sin forklaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.