Gå til sidens hovedinnhold

Innenriksminister: - Det tredje høyreekstreme angrepet på bare noen måneder i Tyskland

Skytemassakren i Hanau var et terrorangrep med rasistisk motiv, fastslår Tysklands innenriksminister.

Gjerningsmannen i Hanau, en forstad til Frankfurt, drepte onsdag ni mennesker med utenlandsk opprinnelse og sin egen mor, ifølge politiet. Deretter skal han ha tatt sitt eget liv.

– Den kriminelle handlingen i Hanau er helt klart et terrorangrep motivert av rasisme, sa Tysklands innenriksminister Horst Seehofer i Berlin fredag.

Han bemerket at det var det tredje høyreekstreme angrepet på bare noen måneder i Tyskland.

I juni ble den innvandringsvennlige lokalpolitikeren Walter Lübcke drept og i oktober var det angrep på en synagoge i byen Halle, der to personer ble drept.

- Mentalt syk

Etterforskerne som arbeider med saken, antar at gjerningsmannen var mentalt syk.

– Han hadde en alvorlig psykotisk lidelse, sier den tyske kriminalsjefen Holger Muench.

Horst Seehofer aviser at dette gjør saken mindre bekymringsfull:

- Den rasistiske bakgrunnen til denne handlingen er helt ubestridt, uttaler innenriksministeren ifølge Zeit Online.

– Svært høy trussel

Innenriksministeren gjorde det også klart at tysk politi styrker sitt nærvær i hele landet og ved moskeer.

– Sikkerhetstrusselen fra høyreekstremisme, antisemittisme og rasisme er svært høy, la han til og uttaltel på direkte spørsmål at han betrakter høyreekstremisme som den største trusselen mot sikkerhetssituasjonen i Tyskland nå.

En 43 år gammel tysker antas å være gjerningsmannen som onsdag kveld gikk til angrep på to kafeer i den tyske byen. Ni personer av utenlandsk opprinnelse ble skutt og drept. Seks andre ble såret.

Les også

PST: - Trusselbildet knyttet til ekstremisme mer uklart enn noensinne

Rasistisk video

Gjerningsmannen kjørte deretter hjem og skjøt og drepte sin 72 år gamle mor. Deretter tok han sitt eget liv, ifølge politiet.

Noen dager før hendelsen la 43-åringen ut en timelang video på YouTube der han ga uttrykk for høyreekstreme og sterkt rasistiske holdninger.

Mannen etterlot seg også et 24 sider langt notat som inneholder konspirasjonsteorier og der han tar til orde for folkemord på flere «raser og kulturer blant oss».

PST sidestiller trusler

I Norge har PST listet opp og sidestilt terrorangrep motivert av høyreekstrem eller ekstrem islamistisk ideologi i sin nye trusselvurdering.

- Vi sier nå at et terrorangrep både fra ekstreme islamister og høyreekstreme er mulig. Etterretning dreier seg om å gjøre usikre estimater mer sikre. Vi mener at den trusselen nå er lik fra disse miljøene, sa seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST til Nettavisen da trusselvurderingen ble presentert 4. februar.

(NTB, DPA, AP, Nettavisen)

Les også

Tyskland minnes ofrene for masseskyting

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken