Gå til sidens hovedinnhold

Innestengt i hele påsken

Gerd Reiersen er én av 12 rullestolbrukere som har vært innestengt i leilighetene sine etter at heisene i Stovner senter 1 stoppa før påske.

STOVNER: Tirsdag denne uka hadde hun time på sykehuset. Men det så lenge ut til at hun måtte avlyse timen fordi hun ikke kom seg ned trappene fra sjette etasje.

- Ambulansepersonellet fikk ikke med rullestolen min. De har stridd fælt, men nå har de funnet en løsning. Nå kommer de snart og henter meg, sier hun da Lokalavisen Groruddalen kommer på besøk tirsdag formiddag.

Føles som husarrest

Reiersen forteller at de to heisene står med jevne mellomrom. Nå har begge stått siden før påske.

- Det var jo så fint vær, og snøen var borte, så jeg kunne godt tenkt meg en tur ut. Det er ikke første gang jeg har fått "husarrest". Jeg kunne hatt det bedre i botsfengselet, sier Reisersen.

Hun vet aldri når heisen plutselig står.

- Det er like spennende hver gang om jeg kommer meg ut. Og dersom jeg kommer meg ut, vil jeg komme inn igjen? sier hun.

Reisersen er også engstelig for at heisen skal stoppe når hun er på tur opp eller ned.

- Heisen skraper og rister. Det er med hjertet i halsen at jeg tar den heisen. Jeg føler meg ikke trygg, sier hun.

Bekymringen deler hun med flere andre beboere. Peter Van Dijk forteller at han har vært nødt til å bryte opp døra og klatre ut når heisen har stoppa.

- Heisen er ikke gammel, men dette skyldes slitasje og hærverk. Løsningen er enkel. Man kunne satt opp overvåkningskameraer, mener han.

Frøydis Pettersen bor i 8. etasje, og fikk en tøff start på påskeferien.

- Jeg måtte gå ned og opp trappene seks ganger for å få med meg det jeg skulle ha med på påskeferie. Og da jeg kom hjem på mandag, måtte jeg bære alt sammen opp igjen, sier hun.

Barnefamilier og mennesker som er dårlig til beins har også hatt en tøff påske.

Dårlig brannsikkerhet

Beboerne er svært misfornøyde med Nordisk Eiendomsforretning AS, som eier utleieboligene. De mener selskapet ikke vedlikeholder boligkomplekset.

Dørklokkene har vært ødelagt i over ett år, og brannalarmen høres ikke i alle etasjene. Rednings- og brannetaten er ikke fornøyd med brannsikkerheten.

LES OGSÅ: Vurderte å stenge bygget

- Jeg tenker mye på brann, for jeg hører ikke brannalarmen i leiligheten min. En natt hadde de andre beboerne evakuert fordi brannalarmen gikk, mens jeg lå og sov, forteller Olette Jørgfrid Midtrud.

- Hvis det blir brann, er rullestolbrukerne solgt. Jeg har en avtale med Gerd at jeg skal komme og bære henne ut dersom det blir brann, sier Peter Van Dijk.

- Jeg kaller dem kjeltringer, de som eier dette! Vi får ikke hva vi betaler for, sier Reiersen.

- Jeg har bodd her i sju år, og alt var fint da jeg flytta inn. Det kan ikke sammenliknes med hvordan vi har det her i dag. Det luker søppel fra oppgangen og helt inn i leiligheten min. Man har kommet inn i en vond spiral med masse ramp som bor her, sier Aud Kristiansen.

- Da jeg flytta inn, var dette en av de bedre blokkene på Stovner. Folk stod i kø for å få leilighet her. I dag er det ingen som vil kjøpe seg bolig her. Man kjøper ikke klær med hull i, sier Gerd Reiersen.

- Vi som bor i dette "fugleburet" er en sammenblanding av mange nasjonaliteter, og har ulik bakgrunn. Hvis vi alle gjør en innsats, kan vi alle samarbeide. Men eierne samarbeider ikke. Vi ønsker oss respekt, sier Peter Van Dijk.

Lokalavisen Groruddalen har ikke lyktes med å komme i kontakt med noen som vil svare på kritikken i Nordisk Eiendomsforretning AS.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen