Gå til sidens hovedinnhold

Innfører hytteforbud - med to unntak

Regjeringen forbyr overnatting på hytta under koronakrisen. Se ordlyden i den nye forskriften her.

OSLO (Nettavisen): Nå er det forbudt å overnatte på hytta. Følger du ikke pålegget, kan boten bli 15.000 kroner - eller ti dager i fengsel. På torsdagens pressekonferanse gjorde helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) det klart at det ikke er noen vei utenom forbud etter at myndighetene har forsøkt med formaninger.

Følg med: Nettavisens nyhetsstudio følger koronavirus-utviklingen fortløpende

Se Høie fortelle om hytte-forbudet øverst i saken.

- Dette er en beslutning jeg hadde håpet vi kunne slippe å ta, sier helseministeren.

Med smittevernloven i hånd forbyr regjeringen nå nordmenn å dra på hytta og på den måten legge altfor stort press på hyttekommuner midt i koronakrisen.

Se ordlyden i den nye hytteforskriften her.

- Hensynet til små kommuner

- Det handler om hensynet til små kommuner som i ukene og tida som ligger foran oss ikke har kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk i tillegg til sine egne innbyggere, sier helseministeren.

Sju av ti fylkesmenn har bedt regjeringen om å innføre forskriften.

Statsrådene var torsdag klare på at det ikke er noen vits i å sende søknader om dispensasjon. Hytteforbudet vil komme i lovs form og unntakene vil være beskrevet i forskriften.

Syke må være hjemme

De eneste unntakene er hvis hytta ligger i kommunen du bor i og hvis noen i familien din er syk og andre ikke:

For familier hvor ett familiemedlem er bekreftet smittet, men ikke de andre, gjøres det unntak. Da kan resten av familien være på hytta slik at man unngår at de også blir smittet, mens den som er syk må være hjemme, opplyste statsråden.

- Det unntaket vil være i loven og en må ikke søke om dispensasjon, understreket Høie på pressekonferansen.

Han takket de som har hørt på myndighetenes tydelige beskjed de siste dagene og latt være å dra på hytta. Høie understreket at det er de aller fleste. Likevel er det altså noen som har valgt å overhøre myndighetenes klare oppfordring og valgt å holde seg på hyttene sine. Nå mener regjeringen at det må sterkere lut til enn oppfordringer.

Les også: Hol ber Heimevernet om hjelp mot hyttefolket

Kan vanke bøter

- Hva slags sanksjoner venter de som fortsatt ikke tar signalet og reiser på hytta?

- Vi skal ikke sende politiet på hyttefolket. De må prioritere andre oppgaver, men det vil vanke bøter. Smittevernloven gir oss adgang til det, sier justisministeren til Nettavisen.

Den nye forskriften trer i kraft straks.

- Engasjer lokalt bosatte til tilsyn

Kommunene har ikke adgang til å gi dispensasjon, skriver regjeringen i en pressemelding om den nye forskriften. Det oppfordres derfor om at hyttebeboere ikke tar kontakt med kommunen for å kreve unntak.

- Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn for å avverge store materielle skader tillates. Men vi oppfordrer folk til å engasjere lokalt bosatte personer til å utføre slikt arbeid og tilsyn, understreker regjeringen.

For personer som oppholder seg på fritidseiendom i en annen kommune fastsettes boten normalt til 15.000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager.

Les også: Hytteeiere krever at hytteforbudet endres til påske

- Unødvendig inngripende

Hytteeierne mener at hytteforbudet treffer urettferdig og krever at reglene endres før påske.

- Regjeringen har nylig innført de mest inngripende tiltak noensinne i fredstid. Hjertepasienter får avlyst operasjoner, nyforlovede får avlyst bryllup og eldre på institusjon får ikke besøk av sine nærmeste. Da er det vanskelig å hevde at det er oss hytteeiere det er synd på. Likevel krever vi at hytteforbud-forskriften må endres, da tiltakene som innføres både er for strenge og for lite målrettede, uttaler generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag i en pressemelding.

Han understreker at han oppfordrer medlemmene om å være en del av den nasjonale dugnaden, samtidig som man diskuterer tiltakene. Norsk Hyttelag ber om at karantene­forskriften endres før den eventuelt fornyes etter 1. april.

Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for landets 600.000 hytteeiere.

Les også: Herman Flesvig på hytta: – Han er i en spesiell situasjon

Få koronanyhetene på sms! Nettavisen sender deg de tre viktigste sakene hver dag. Meld deg på ved å sende korona til 2005. Total pris 49 kroner. Utsendingene avsluttes automatisk fredag 27. mars.

Kommentarer til denne saken