Gå til sidens hovedinnhold

Innfører nye smittevernstiltak i Oslo

Raymond Johansen innfører en rekke nye tiltak i Oslo, men går ikke med på alle anbefalingene fra nasjonale myndigheter.

(Nettavisen/Oslo Rådhus): Raymond Johansen innfører ikke ny regel om at kun fem personer kan samles i private hjem i Oslo. Det kommer frem under en pressekonferanse mandag kveld. I Oslo blir det heller ingen skjenkestans fra klokken 22.

- Jeg er redd ytterligere innskrenkninger vil føre til flere hjemmefester og mindre oversikt, sier Johansen.

Det innføres imidlertid andre tiltak mandag. Blant annet skal alle bruke munnbind på kollektiv transport der det ikke er mulig å holde en meters avstand til andre.

- I dag innfører vi et påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sier Johansen.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

Færre enn 50

Byrådet i Oslo forbyr innendørsarrangementer med flere enn 50 personer uten faste sitteplasser.

Videre skal alle serveringssteder skal ha et system for registrering av besøkende.

Videre gjentar Johansen blant annet at alle arbeidsplasser skal legge til rette for hjemmekontor så langt det lar seg gjøre.

- Folk bør jobbe hjemmefra så mye som mulig, for å gjøre plass på kollektivtransporten, men arbeidsplassene er også kilde til smitte, påpeker han.

Se klipp fra pressekonferansen direkte i vinduet øverst i saken.

Raymond Johansen åpner pressekonferansen med å påpeke at nordmenn generelt har hatt mye tillit til myndighetene i Norge under koronaviruset.

- Skal vi fortsette å lykkes - fortsette å ha folk med på laget og holde smitten nede - da må vi gjøre oss fortjent til folks tillit. Vi må vise at vi kun innfører de tiltakene som er nødvendige.

Videre viser han til tiltakene som ble innført mandag for en uke siden, etter smitteøkningen i Oslo.

- Vi varslet at vi ville vurdere fortløpende nye, strenge tiltak, avhengig av smittetallene.

De nye tiltakene gjelder fra tirsdag klokken 12.

- Forundret

Etter smitteøkning i hovedstaden har helseminister Bent Høie bedt Oslo om å følge deres råd om strengere tiltak. Johansen peker også på at det de siste dagene har vært en lavere smitteøkning i Oslo.

- Likevel har Oslo vært under et sterkt press fra helseminister Bent Høie og helsedirektoratet gjennom helgen.

Raymond Johansen har tidligere på sin side sagt byrådet vil avvente etter tiltakene som ble satt inn forrige mandag.

- Gjennom helgen har helseministeren gått til det uvanlige steget å true med å overstyre Oslo, dersom vi ikke iverksetter disse tiltakene umiddelbart. Det forundrer meg.

- Svært uheldig

På spørsmål fra Nettavisen sier Johansen at han mener det er viktig med dialog fremfor at man skal overstyre Oslo.

- Som om ikke vi har vært ansvarlig fra dag én, og vist at vi er i stand til å innføre tiltakene som trengs. Det vil vi også være i tiden fremover.

Føler du at det er du som har bestemt nå, da du ikke har gått med på alt?

- Jeg føler jeg har strukket ut en hånd. Vi sier at vi setter inn tiltak fra 12 i morgen, noe før det vi kanskje hadde tenkt til å gjøre, for å unngå en situasjon hvor vi blir overstyrt, sier Johansen.

- Jeg mener det er svært uheldig, og jeg har tatt det ansvaret ved å innføre tiltak i byrådet. Vi har ikke innført alle, fordi vi ikke finner at de er logiske for å begrense smitten.

Bent Høie varsler møte med pressen

Nettavisen har vært i kontakt med Helsedepartementet for å få svar på kritikken fra Johansen.

- Bent Høie møter pressen i kveld klokken 21.15 og svarer da på dette, opplyser pressekontakten.

Under pressekonferansen mandag kveld påpeker også Johansen at han og Høie har vært uenig om noen tiltak, men at han mener det har lite for seg med konflikt.

- Dette er ikke et spørsmål om hvem som skal bestemme - om prestisje, om maktkamp. Dette handler om folks liv og arbeidsplasser.

Les mer: Høie advarer Oslo: Nasjonale myndigheter kan overstyre byrådet

Helsedirektøren: - Samarbeider godt

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier mandag kveld at han er glad Oslo kommune har gjort en ny vurdering av helsedirektoratets anbefalinger.

– Det er vår rolle som Helsedirektorat å gi råd til både kommunene og staten om hvilke tiltak som er nødvendig for å få kontroll. Det er det vi har gjort i denne situasjonen, sier Guldvog.

Helsedirektøren sier videre at han ser at kommunen har valgt en litt annen tiltakspakke enn det direktoratet har anbefalt for å få ned smitten.

– Jeg har tillit til at de har gjort grundige og gode vurderinger, og jeg mener også det er viktig at tiltakene som iverksettes i Oslo, er godt forankret i kommunen, sier Guldvog, som beskriver samarbeidsklimaet med Oslo kommune som godt, selv om det er temperatur.

– Jeg registrerer at de velger en litt annen pakke. Jeg vil jobbe sammen med Oslo kommune i tiden framover slik at vi i fellesskap kan nå det som er vårt felles mål, sier han videre.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken