«Det er meldt om mangel på virkestoffet paracetamol som følge av korona-situasjonen. Legemiddelverket innfører derfor rasjonering for vanlig «hvit resept». Dette gjelder ikke blå resept», skriver de på sine hjemmesider.

​Rasjonering gjelder salg fra apotek til enkeltpersoner som har «hvit resept» på paracetamol. Apoteket kan utlevere maks100 tabletter om gangen. I underkant av 300.000 pasienter får årlig paracetamol på «hvit resept».

Skal du kjøpe reseptfri paracetamol kan du kun kjøpe én pakke med 20 tabletter per person. Det gjelder både i apotek og i matbutikkene.

Les alt om koronaviruset.

- Målet er å sikre rettferdig fordeling av de legemidler som er tilgjengelige og unngå hamstring. Vis solidaritet og følg råd fra apotek og lege, sier direktør Audun Hågå.

Nettapoteket Farmasiet, melder om en tredobling i salget av reseptbelagte legemidler de siste dagene. Nå forbereder de seg på en ytterligere femdobling.

Selger fire ganger så mye Paracet

Deres salgstall viser at det selges fire ganger så mye Paracet som normalt og Antibac-salget er femdoblet.

– Pågangen vi har merket de siste dagene kommer nok ikke til å forsvinne med det første. Så lenge koronaviruset fortsetter å spre seg og Folkehelseinstituttet opprettholder eller lager strengere retningslinjer, er dette en utvikling bransjen vår må forberede seg på, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth

– Det er nok en generell frykt for koronavirus i befolkningen som gjør at flere og flere velger å bestille legemidler på nett fremfor i fysisk apotek. Mange som vanligvis reiser til apoteket er jo allerede syke eller har dårlig immunforsvar, og velger derfor å heller handle fra sofaen. I tillegg er det nok også friske folk som handler på nett for å være føre var sier han i en pressemelding.

Råd til pasienter

Har du vanlig «hvit resept» på paracetamol, får du maksimalt 100 tabletter paracetamol av gangen. Du kan få ny forsyning etter 14 dager.

Les også: Byrådsleder Johansen om koronasituasjonen i Oslo: Hold dere hjemme

Råd til leger

Informér pasienten om at det er rasjonering på paracetamol.

Ikke forskriv større mengder paracetamol enn nødvendig.

Rasjoneringen gjelder ikke for pasienter som får paracetamol på blå resept.